"Скільки грошей потрібно для щастя"

Оксана ГОЛОВКО
15 жовтня 2015

У понеділок присуджено останню із шести цьогорічних Нобелівських премій. Нагорода з економіки 2015 року дісталася 69-річному англійсько-американському економістові Ангусу Дітону за аналітичні дослідження у сфері споживацтва, бідності та добробуту.

Ангус Дітон, якому наступного понеділка виповниться 70 років, спеціалізується на питаннях мікроекономіки. У роботах він аналізує моделі поведінки різнорівневих у достатку споживачів, проблеми бідності та забезпечення добробуту населення. І напевне знає, скільки грошей потрібно людині для щастя.

«Для формування економічної політики, що сприяла б добробуту і знижувала рівень бідності, нам необхідно зрозуміти, як обирає кожен окремий споживач, — ідеться в повідомленні Шведської Королівської академії наук. — Ангус Дітон сприяв у цьому більше, ніж хто інший».

Прикметно, що офіційна назва Нобелівської премії з економіки — премія Шведського державного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. У заповіті шведського науковця, складеному в 1895 році, про економіку не йдеться. Винахідник динаміту віддав свій статок природникам, літераторам і борцям за мир.

Понад 70 років цього припису дотримувалися: премії вручали медикам, фізикам, хімікам, письменникам, поетам і політикам. Але з 1968 року Банк Швеції щороку відраховує Нобелівському фонду суму, що прирівнюється до однієї Нобелівської премії.

Церемонія нагородження  лауреатів традиційно відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua