"Скільки коштуватиме український хліб?"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
1 серпня 2012

ПРОГНОЗИ. Ціни на зерно зростатимуть. Про це повідомив під час візиту на Полтавщину перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий. Згідно з його даними, сьогодні в порту одна тонна пшениці 2 класу вже коштує 2100 гривень, і це не межа. Крапку в ціноутворенні поставить урожай кукурудзи в США — її зберуть на 150 чи 200 мільйонів тонн менше, ніж торік. Найімовірніше, тонна зерна коштуватиме на світовому ринку $400—450. 

— Якщо говорити про ціну на українське зерно, то віднявши витрати на логістику при перевезеннях від порту до країни-споживача, можна розраховувати на ціну до $320. Така вартість дасть змогу при середньому рівні врожайності отримати $120 чистого прибутку, — зазначив він.

Що ж до продажу зерна за кордон посадовець нагадав, що два тижні тому Прем’єр-міністр Микола Азаров офіційно заявив: жодних обмежувальних заходів, зокрема й квот чи мит, у 2012—2013 маркетинговому році держава не запроваджуватиме. Оскільки врожай і запаси Аграрного фонду дають змогу не тільки гарантувати продовольчу безпеку, а й експортувати зерно в тих самих обсягах, що і в попередні роки.

Він також пояснив, що завдяки запасам держрезерву в Україні немає підстав для подорожчання хліба. Нині в Аграрному фонді зберігається півторарічний запас продовольчого зерна. Тобто 1,7 млн тонн жита й пшениці за цінами, нижчими за ринкові, які можуть бути використані на виробництво так званих соціальних сортів хліба.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua