"Скільки коштує агітаційна парасолька?"

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА
19 вересня 2012

ВИБОРИ-2012. Однією з найпоширеніших дій ЦВК останнім часом є скасування реєстрації довірених осіб кандидатів у народні депутати: чимало претендентів на мандат мало не щодня пишуть заяви зі слізним проханням припинити повноваження тих чи тих товаришів. Навряд чи тут ідеться про якусь тактику цьогорічних перегонів. Скорше, що ближче 28 жовтня, то  більші бажання не схибити навіть у дрібницях і перемогти за будь-яку ціну.

Окремі самовисуванці, які вже добряче витратилися на виборчу атрибутику та подарунки у вигляді білих халатів, дитячих майданчиків чи новеньких парт тощо, теж передумали змагатися із суперниками і, мовою спортсменів, зійшли з дистанції. Утім, як жартують американці, кожен має право на помилку, а щоб скористатися цим правом, власне, і проводяться вибори.

Не меншає скарг на порушення кандидатами в народні депутати виборчого законодавства: на думку заявників, їхні політичні конкуренти під час велелюдних мітингів, фестивалів та різного роду шоу надають виборцям товари та послуги, вартість яких істотно перевищує дозволені три відсотки мінімальної заробітної плати (з 1 жовтня вона, до речі, становитиме 1118 грн).

Приміром, в одному з південних міст, як зазначалося днями на засіданні ЦВК, партійні активісти в агітаційному наметі роздавали… парасольки.  Тепер співробітники МВС перевіряють, де можна придбати таку дешевеньку річ, а ще: чому заїжджа російська культова група, не відзначена альтруїзмом, безкоштовно співала на площі про батька Махна.

Центральна виборча комісія провела дводенний навчальний семінар для голів, заступників голів та секретарів окружних виборчих комісій. Окрім  фінансових питань та матеріально-технічного забезпечення, технології складання, уточнення та внесення змін до Реєстру виборців, порядку використання на виборчих дільницях засобів відеоспостереження, йшлося про недопущення зловживань, які подекуди мали місце під час минулих кампаній.

Станом на 17 вересня вже зареєстровано 464 офіційних спостерігачів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua