"Словацький фестиваль завітав до Ужгорода"

Василь БЕДЗІР
26 вересня 2012

ТРАДИЦІЇ. Представники словацької національної меншини Закарпаття зібралися на фестиваль народного мистецтва «Словенська веселіца». Цього разу свято наголосило на міцних творчих і людських контактах між Закарпатською областю України та Пряшівським самоврядним краєм Словаччини. Тож не обійшлося без участі багатьох офіційних гостей із сусідньої країни. Серед них — голова уряду словаків, що живуть за кордоном, Ігор Фурдік, голова національно-культурної організації сусідньої країни «Матіца словенська» Ян Ешток, консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Бібіана Громадова. Приїхали і голова Світового об’єднання словаків за кордоном Владімір Сталшек, очільник Центральної ради Союзу русинів-українців Словаччини Петро Сокол.

На площі біля обласного музично-драматичного театру, виступили кращі фольклорні колективи області, які репрезентували національно-культурні традиції словаків. З Ужгорода це були «Словенка», «Цинторія», «Турянська долина», «Фольклорне джерело Закарпаття», «Наша файта», хореографічна студія «Мрія», чоловічий хор мікрорайону Доманинці. Про те, що словацька культура не зів’яла і в інших районах області, в яких компактно проживає меншина, свідчили виступи «Оріховчанки», «Гутяночки», «Ліптаків», «Гутніцких вечірок». Загальне захоплення викликав народний колектив пісні і танцю «Бетяри» з села Сторожниця. Загалом понад три десятки творчих колективів радували цього дня своєю майстерністю. Усі отримали цінні подарунки від Закарпатської облдержадміністрації, сувеніри від організації «Матіца словенська».

Неабиякий інтерес викликала виставка словацьких ремесел і мистецтв.

— Фестиваль підтвердив бажання і вміння словаків нашого краю, в якому їх проживає понад 5,6 тис., зберігати їхні давні традиції, — розповів голова культурно-освітньої організації «Матіца словенська» на Закарпатті Йосип Гайніш. — Цьому допомагає діяльність словацького культурного центру, відкритого два роки тому згідно з міжурядовою домовленістю двох країн в Ужгороді. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua