"СНД потрібні нові економічні відносини"

16 квiтня 2011

ФОРУМ

Головною темою, яку обговорювали представники країн Співдружності у Ялті, стало створення повноцінної зони вільної торгівлі

На 49-му засіданні Економічної ради СНД, яке вперше пройшло в Україні, було розглянуто проект угоди про ЗВТ. Документ націлено на формування єдиної договірної бази для повномасштабної лібералізації торгівлі на теренах Співдружності.

"Ми в змозі прийняти нову угоду про зону вільної торгівлі, яка має стати відправною точкою для формування торговельно-економічних відносин між нашими державами на якісно новому рівні. І ми з вами повинні використовувати цей історичний шанс", - зазначив на початку засідання перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку Андрій Клюєв.

Він нагадав, що в 2003 році саме в Лівадійському палаці на засіданні глав держав СНД було прийнято заяву про необхідність створення зони вільної торгівлі і просування до єдиного економічного простору. "Сьогодні перед нами стоїть завдання ще більш складне: держави Співдружності повинні визначити своє місце в новій системі координат світового господарства, виробити новий формат, який дозволив би нам посісти гідне місце між стабільним Заходом і динамічним Сходом. Для цього до теперішнього часу вже створено всі необхідні передумови, і, головне, є політична воля глав наших держав і урядів", - сказав перший віце-прем'єр.

Андрій Клюєв заявив, що поглиблення співробітництва в рамках СНД є перспективним напрямком. Як приклад він навів факт, що протягом 2009-го з більшістю країн Співдружності Україна відновила докризові обсяги торгівлі. А у першому кварталі 2011-го товарообіг з Росією збільшився на 57% порівняно з аналогічним періодом 2010-го. Урядовець наголосив на тому, що крім розвитку торговельно-економічної співпраці є перспективи поглиблення відносин в культурній, освітній та інших сферах. Також він зазначив, що ділові зустрічі в рамках СНД необхідно зробити традиційними і проводити щороку, повідомляє Укрінформ.

Вже після засідання Економічної ради виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв заявив, що сторони в цілому схвалили проект договору про зону вільної торгівлі між країнами Співдружності. "Робота над проектом договору продовжиться. Хочу зазначити, що в рішенні чітко записано: проект договору в цілому схвалено. Є деякі питання, які ще потребують подальшого узгодження й обговорення", - зазначив посадовець.

Він також повідомив, що прийнято рішення скликати багатосторонню робочу групу і провести термінові зустрічі та консультації керівництва країн-учасників СНД з тим, щоб завершити остаточну роботу над проектом договору та представити його главам урядів країн Співдружності 19 травня у Мінську для розгляду і можливого підписання.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua