"Соціальній сфері допомагають іноземні гранти"

Олена ІВАШКО
10 грудня 2015

У дитсадку «Дзвіночок», що в селі Григорівка Чаплинського району на Херсонщині, урочисто відкрили енергоефективну котельню. Цей проект реалізували загальними зусиллями облдержадміністрації, Херсонської регіональної торгово-промислової палати, районної та сільської влади. За словами Григорівського сільського голови Сергія Кліщевського, це не перший досвід залучення іноземних грантів на розвиток соцсфери села. «Ми майже три роки шукали грант, щоб реалізувати подібний енергоефективний проект. Звернулися до торгово-промислової палати та з її допомогою почали ділове спілкування з посольством Норвегії, — каже сільський голова. — Нам повірили й надали кошти на реалізацію проекту».

Як зазначив старший радник Міністерства закордонних справ Норвегії Олав Берстад, Україна стала на шлях незалежності від газу й переходу на нові технології опалення та енергоефективності. «На Україну чекає велике майбутнє, у вас є все, щоб бути незалежними від газу, — переконаний дипломат. — Впевнений, що крок за кроком, залучаючи все нові гранти, зокрема й від нас, ви впровадите подібні енергоефективні технології у всіх соціальних закладах області».

На впровадження проекту модернізованої системи опалення з встановленням котла на біомасі посольство Норвегії в Україні надало громаді Григорівки майже 50 тисяч євро. Перший заступник голови ОДА Валентина Січова зауважила, що така співпраця громади і влади є хорошим прикладом для наслідування іншими громадами.

Гості після урочистого відкриття котельні відвідали Григорівську загальноосвітню школу I — III ступенів та пункт постійного базування екстреної (швидкої) медичної допомоги. Нині школа опалюється вугіллям, але йде робота, щоб залучити інвесторів для встановлення енергозберігаючої системи опалення. А в місцевому пункті постійного базування екстреної медичної допомоги за рахунок іноземних грантів здійснено ремонт та реконструкцію амбулаторії. Також побудовано котельню та встановлено котли, які вже три роки працюють на твердому паливі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua