"Сьогодні християни вшановують пам’ять Сорока святих мучеників"

22 березня 2012

СВЯТО. Сьогодні, 22 березня, християни вшановують пам’ять сорока Святих Севастійських мучеників, повідомляє УНН.

Сорок Севастійських мучеників – 40 святих молодих воїнів з Каппадокії (нині Туреччина) за відмову принести жертву ідолам були кинені роздягненими у замерзле озеро. Східна церква вшановує їх пам’ять 22 березня (9 березня за юліанським календарем).

Римський воєначальник Агрікола зажадав від них жертву язичницьким богам. Після відмови римські воїни увечері роздягнули воїнів і загнали до вкритого кригою озеро. На березі в той час постійно розігрівали лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати своє життя.

На ранок один з воїнів не витримав, але як тільки забіг до лазні, то відразу помер. Однак мучеників все-таки стало сорок. Один римський вояк бачив видіння, як ангели несли 39 прегарних вінків для мучеників. Тоді він навернувся до Христа і, знявши одежу, пішов на лід. Усі вояки у великих муках померли.

Пам’ять 40 мучеників відноситься до кола найбільш шанованих свят. У день їх пам’яті полегшується строгість Великого Посту, у православній церкві звершується Літургія передосвячених дарів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua