"Сьогодні Страсна п'ятниця"

13 квiтня 2012

НАЙТРАУРНІШИЙ У РОЦІ ДЕНЬ. Православні відзначають 13 квітня Страсну пятницю - найскорботніший день церковного календаря, коли прийнято згадувати хресні страждання і земну смерть Спасителя.

Не випадково саме в цей день Страсної седмиці пост стає особливо суворим: за церковними канонами, не можна їсти нічого, крім води і хліба.

У Велику пятницю в церквах здійснюється поклоніння плащаниці, яку виносять на середину храму, залишають там в оточенні білих квітів, читають над нею Євангеліє і виконують похоронні співи.

Поклоніння плащаниці триває два дні - до пізнього вечора суботи, і за кілька хвилин до великодньої хресної ходи її заносять назад у вівтар.

На утрені Великої п’ятниці читається 12 уривків із Євангелія, які оповідають про страждання Ісуса. Під час цього богослужіння віряни тримають в руках запалені свічки, які символізують велич Спасителя під час страждань і духовне піднесення християн.

У цей трагічний день літургії не буває, але о третій годині дня здійснюється вечірня, під час якої віряни співпереживають смерть Христа.

ICTV



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua