" Сьогодні Україна може стати членом Радбезу ООН "

15 жовтня 2015

Сьогодні, 15 жовтня, в Генеральній Асамблеї ООН відбудуться вибори непостійних членів Ради Безпеки ООН. Делегати 193 країн — членів ООН під час таємного голосування повинні визначити п'ять країн, які з 1 січня посідатимуть місце в Радбезі строком на два роки.

Кандидатури п'яти країн вже затверджено регіональними групами. Це — Єгипет і Сенегал (група африканських країн), Україна (група європейських та інших держав), Уругвай (латиноамериканські країни) і Японія (азіатсько-тихоокеанська група).

Щоб ці країни були обрані в РБ ООН, їм необхідно заручитися підтримкою двох третин членів Генасамблеї. Може статися, що в останній момент до бюлетеня впишуть й інші країни.

Засідання Генасамблеї ООН призначено на 17:00 за київським часом. Після голосування делегатів усіх країн — членів ООН буде оголошено 45-хвилинну перерву для підрахунку бюлетенів.

Після підрахунку голосів голова 70-ї сесії ГА Могенс Люккетофт знову збере зустріч, на якій оголосить результати виборів.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що у нього оптимістичні прогнози з приводу майбутніх виборів до Радбезу ООН.

Міністр зазначив, що Україна — єдиний кандидат від групи східноєвропейських держав. Він нагадав, що Україна була одним із засновників ООН і вже тричі обиралась непостійним членом Ради Безпеки ООН: у 1948—1949 роках, в 1984—1985 роках і в 2000—2001 роках.

ТСН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua