"Солдатська каша з присмаком криміналу"

13 вересня 2011

 ПРАВОПОРЯДОК. Схоже, військовим прокурорам, окрім махінацій з армійською нерухомістю, доведеться займатися ще й схемами закупівлі продовольства і послуг для харчування військовослужбовців. У всякому разі нинішні очільники Міноборони, вивчаючи кількарічної давності випадки харчових отруєнь солдат, вельми зацікавилися обставинами передачі продовольчого забезпечення армії в руки комерсантів. Як відомо, на початку 2007 року клопоти, пов’язані з харчуванням українських військових, були перекладені на плечі приватних підприємців. Звісно, не за «спасибі» — постійний багатотисячний споживач з гарантованими державними коштами ставав ледь не клондайком, тому за право годувати солдат мало не билися… А на Лукашевича все тішилися перевагами «майже домашнього» солдатського столу, повсякчас наголошуючи на цивілізованості і європейськості такого кроку. Задоволені були й учорашні призовники — класичний армійський наряд на кухню залишався хіба що в анекдотах.

Але невдовзі система почала давати збої. То в одній, то в іншій військовій частині почали скаржитися на неякісне харчування, траплялися навіть отруєння. Дивно, але висновки різних комісій про порушення з боку комерсантів до уваги не бралися. Не прислухалася військова старшина і до офіцерів, які вказували на проблеми співпраці з цивільними годувальниками. Дійшло до того, що минулого року тисячі військових, якими опікувалися приватники, кілька днів харчувалися «сухим пайком» — через нібито борги Міноборони деякі фірми припинили поставки гарячої їжі, про що писали ледь не всі ЗМІ.

Вся справа в тім, що при колишньому керівництві відомства прозорі тендерні процедури значилися лише на папері — все вирішували окремі високі чиновники в погонах, вважає експерт громадської організації «Гуманітарна колегія» Іван Хомич. Коли так, немає чого дивуватися, що укладені угоди не відповідали насущним потребам армії. Приміром, у типовому контракті значилося, що постачальники не несуть відповідальності за його невиконання в разі військових дій, диверсій тощо. Виходить, у цих випадках солдати мусили нести службу голодними?

Добре, що нині харчування воїнів на особливому контролі Міноборони. Але багато питань ще чекають відповіді, у тому числі й правоохоронців. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua