"Сонячне затемнення віщувало…"

Павло КУЩ
19 червня 2012

ВИТІВКИ ПРИРОДИ. Шахтарська столиця влаштувала нашій дружині гарячий прийом у прямому розумінні. Адже у момент прильоту команди до міста термометр показував плюс 38. Прохолодою віяло тільки від спогадів про колишні зустрічі збірної в Донецьку, адже місто має стійке реноме «не фартового». Свій внесок в це зробили й французи, які рік тому на «Донбас Арені» позбиткувалися з номінальних господарів — 4:1.

— Згадаймо ще Бородіно! — лукаво запропонував головний керманич збірної Олег Блохін журналістам, які нагадали йому про поєдинок річної давнини. — До чого тут той результат? У нас зараз зовсім інша команда.

У свою чергу наставник французів Лоран Блан назвав «Донбас Арену» «пічкою». Ще хтось вдався до іншого порівняння — «філія Сахари». Але погода зненацька втнула іншого коника. Подальші події розгорталися майже за сюжетом «Слова о полку Ігоревім», де йшлося про вікопомний невдалий похід у донецькі степи військової дружини наших предків.

Цей дощ нічого доброго не віщує. Фото з сайту livesport.ru

Тій пам’ятній поразці передувало затемнення сонця. Майже так і тут. Чорні, як тутешнє вугілля, хмари скупчилися над «Донбас Ареною» і не віщували нічого гарного. Дошкуляло і справді, немов від гострих стріл, адже згори полило, немов із водопаду.

Заповнений стадіон змушений був на цілу годину сховатися у підтрибунні приміщення. Пізніше футболісти обох команд згадуватимуть, що вперше у своїй кар’єрі потрапили в ситуацію, коли так довго довелося чекати продовження поєдинку. Так само в очікуванні перебували і майже 50 тисяч глядачів, переважна більшість яких прийшли сюди в кольорах національної збірної. Взагалі, поза всіляким сумнівом, за всю його багаторічну історію міста тут вперше стільки людей одночасно вдягли жовті футболки. Про прапори, шалики, хустки тощо годі й казати.

І попри відоме «Матч відбудеться за будь-якої погоди», ніхто не знав: чи буде продовження гри чи її перенесуть на завтра? Адже подібна злива могла створити на футбольному газоні непогані умови для гри, скажімо, у водне поло. Втім, дренажна система «Донбас Арени» гідно витримала випробування стихією. Коли дощ почав ущухати, чиновники УЄФА ретельно перевірили стан газону і вирішили продовжити матч.

Після фінального свистка дехто з уболівальників списав невдачу господарів на витівки погоди. Тренери та гравці були іншої думки: затримка гри та мокре поле однаковісінькі для обох команд. Тому нашим хлопцям залишається попрацювати над помилками після «уроку французької». І сьогодні ввечері продемонструвати свої найкращі якості у матчі проти ще одного фаворита турніру — збірної Англії. Програвши одну «битву», наша команда продовжує змагатися за перемогу і вихід із групи.

Сподіваємося сьогодні над Донецьком буде ясно. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua