"Союзники Чавеса висловлюють свій сум через його смерть"

6 березня 2013

ЖАЛОБА. Лідери Китаю, серед інших країн, висловили свої співчуття з приводу смерті президента Венесуели Уґо Чавеса.

В останні роки китайсько-венесуельська співпраця була доволі плідною. Країни підписали низку інвестиційних проектів в будівництві, енергетиці, нафтовій галузі та сучасних технологіях. Китай виділив Венесуелі кредитну лінію у 30 мільярдів доларів. Аби оплатити позику, Венесуела щодня постачала в східноазійську країну сотні тисяч барелів своєї нафти.

«Президент Чавес був дивовижним лідером Венесуели, гарним другом китайського народу. Він зробив великий внесок у зміцнення китайсько-венесуельських дружніх та ділових відносин», – заявила речниця міністра закордонних справ Китаю.

Ще однин важливий бізнес-партнер Венесуели – Росія. Вона має чимало інвестицій в нафтових консорціумах латиноамериканської країни, веде спільні розробки нафтових родовищ. Венесуела також є основним партнером на ринку збуту російської зброї.

«Це трагедія. Чавес був, на мою думку, дивовижним політиком у своїй країні, в Латинській Америці та в усьому світі. Він відіграв важливу роль у розвитку стосунків між Венесуелою та Росією. Ми сумуємо через його смерть», – заявив російський представник в ООН Віталій Чуркін.

В Ірані ж після смерті Чавеса оголосили день національного трауру. Президента ісламської країни Махмуда Ахмадінеджада та соціаліста Чавеса у першу чергу об’єднувала спільна ідея боротьби з «американським імперіалізмом». США у свою чергу підозрюють, що Венесуела могла надавати фінансову підтримку Ірану, економіка якого скоротилася через міжнародні ембарго.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua