"Спад позначився й на великому бізнесі"

Наталя ЗВОРИГІНА
19 листопада 2015

Великі платники податків у Запоріжжі за 10 місяців року сплатили до бюджетів усіх рівнів приблизно 4 мільярди гривень, що на 67,7 мільйона гривень більше за показник аналогічного періоду торік.

За інформацією начальника Спеціалізованої ДПІ з обслуговування великих платників у м. Запоріжжі Романа Афонова, більше коштів порівняно з минулим роком отримав і місцевий бюджет — 890 мільйонів. Це на 172,7 мільйона перевищило торішні надходження і значно більше, ніж коли-небудь отримувало місто за аналогічний період за всі попередні роки.

— Однак цей показник не відображає потенціалу Запоріжжя, бо  насправді місто — потужний промисловий центр. Воно здатне на значно кращий результат, — вважає Роман Афонов. — На жаль, криза негативно вплинула і на великі підприємства, і  на сегменти малого та середнього бізнесу.

Та попри це, за 10 місяців до бюджету сплачено понад 1,2 мільярда гривень податку на прибуток. Основні платники — ПАТ «Карлсберг Україна», ВАТ «Запоріжсталь» і АТ «Мотор Січ». Акцизного податку надійшло 628 мільйонів. А ще великі підприємства Запоріжжя перерахували  до бюджету 715,6 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.

На тлі підвищення  середньої заробітної плати, яка в області становить 4038,75 гривні, на жаль,  відбулось істотне скорочення  кількості працівників, зайнятих у великому бізнесі. За інших обставин показники могли б бути значно вищими, як і обсяги єдиного соціального внеску, що становив 2 мільярди 70 мільйонів гривень. За вказаний період великим підприємствам автоматично відшкодовано понад 2,6 мільярда гривень ПДВ. 

Як зауважують фіскали, податкова культура запорізького великого бізнесу досить висока. Але не обходиться часом  без прикрих помилок, що призводять до втрат бюджету. Так, із початку року фахівці відділів податкового супроводження Спеціалізованої ДПІ донарахували підприємствам понад 101 мільйон гривень. За чверть цієї суми бізнесмени самостійно визнали свою неправоту і перерахували кошти у бюджет.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua