"Спалюють "брудний" метан, щоб не отруював атмосферу "

Олена ОСОБОВА
7 жовтня 2011

НОВАТОРСТВО. На Луганському полігоні твердих побутових відходів у м. Олександрівську введено в експлуатацію установку для утилізації метану. 

Сміття, яке відкрито лежало на площі десятків гектарів, засипали землею, зробили дренаж, і зсередини викачують газ, котрий до цього йшов в атмосферу. Отрута тепер просто згорає, а над звалищем вже рекультивовані землі. Це перший в Україні проект, де використовуються можливості Кіотського протоколу Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату. Його впровадження передбачає збір та утилізацію метану, який потрапляє в атмосферу в результаті розпаду твердих побутових відходів шляхом спалювання. Утилізація метану сприяє скороченню викидів парникових газів в атмосферу. Загальна вартість проекту – 700, 4 тис. дол. США. «Зразковим прикладом, на який має рівнятись Україна», назвали цей проект міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк і директор представництва програм ООН в Україні Рікардо Рігер.

«Здійснення проекту з утилізації звалищного газу на полігоні твердих побутових відходів в Олександрівську дасть змогу не тільки поліпшити екологічний стан території, а й у перспективі може мати серйозний економічний ефект», — вважає голова облдержадміністрації Володимир Пристюк.

За його словами, «нинішній проект виконується з використанням найсучасніших технологій і дає перспективу розвитку для низки напрямків, про які раніше ми не могли і мріяти». Зокрема газ, який буде виділятися при спалюванні побутового сміття, може використовуватися в промислових цілях. Наприклад, для вироблення електроенергії, яка не лише зможе покрити виробничі потреби комплексу з утилізації відходів, а й забезпечить дешевою енергією територію, де розташована установка.

Треба зазначити, що Луганський полігон твердих побутових відходів дуже глибокий. Його експлуатація почалася в 1980 році, тут було накопичено до 2 млн тонн твердих побутових відходів. Загальна площа становить 14,84 га, з яких 11,68 га використовуються. Звалище – це єдине місце для розміщення відходів Луганська, Олександрівська і прилеглих селищ Катеринівка та Ювілейне, в яких 450 тисяч жителів.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua