"Спеціалізація — крадіжка електроенергії"

Олена ОСОБОВА
21 грудня 2012

ШАХРАЙСТВО. Співробітники СБУ викрили групу осіб, які за допомогою спецпристроїв занижували показники обсягів спожитої електроенергії.

Шахраї надавали таким чином промисловим підприємствам незаконні послуги, які в народі називають просто: крадіжка світла. Але те, що на рівні побуту зводиться до банального «відмотування» лічильника, кримінальне формування підняло, так би мовити, до якісно нового інноваційного рівня.

Річ у тому, що на великих підприємствах для обліку спожитої електроенергії використовується спеціальна автоматизована система, яка  передає дані на сервер ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання»(ЛЕО). Тож двоє луганчан придумали, як обдурити європейську техніку, аби вона реєструвала неправдиву інформацію.  Мало того, луганська «інновація» давала змогу навіть регулювати бажаний розмір обману. Установка одного кустарного пристрою коштувала від 6 до 10 тисяч гривень. А загалом шахраї працювали на умовах одержання половини суми, «зекономленої» клієнтом за місяць. Цифри «прибутку» обчислювалися тисячами: наприклад, з одного суб’єкта господарювання кримінальна група планувала отримувати щомісяця від 25 до 125 тис. грн.

Правда, працівники «ЛЕО» звернули увагу на певні розбіжності, які свідчили про масштабні маніпуляції із даними про спожиту електроенергію, і звернулися до управління СБУ в Луганській області.

Як повідомляє керівник прес-служби відомства Юлія Єременко, з’ясувалося, що шахрайську «контору» організували молоді люди (найстаршому 29 років), колишні працівники «ЛЕО». Причому один із цієї компанії свого часу  позбувся роботи  саме тому, що на замовлення «вдосконалював» лічильники  індивідуальних абонентів.

Членів групи затримали під час отримання оплати від чергових «клієнтів». Стосовно зловмисників порушено кримінальну справу. Але хоч би яке рішення  ухвалив суд,  ситуація не зводиться до проблеми пошуку й покарання злочинців. Адже правопорушення скоєно тому, що на нього є попит.

«Розрахунки за відпущену електроенергію — дуже болюча для нас проблема, — коментує ситуацію директор у справі захисту активів ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» Юрій Ружа. — У 2012 р. Луганщина навіть увійшла до п’ятірки областей —лідерів із неплатежів великих споживачів. Через заборгованість ми не можемо вчасно розраховуватися з держпідприємством «Енергоринок». Неплатежі гальмують також реконструкцію та заміну зношеного устаткування, відновлення ресурсу роботи підстанцій, ліній електропередач тощо. Свій «внесок» у проблему роблять  також горе-ділки та великі неплатники — замовники «послуги». Нині на предмет розкрадань електроенергії проводиться перевірка близько 30 об’єктів області. Лише за її підсумками  можна буде судити про реальні масштаби діяльності правопорушників».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua