"Спекулянти вивозять валюту"

Наталя ПИСАНА
22 лютого 2013

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»

МИТНИЙ КОНТРОЛЬ. Валютні спекулянти, які в кінці минулого року скуповували долари та євро з надією на їхнє подорожчання, тепер шукають шляхи збуту іноземних грошей, у тому числі за кордоном.

Останнім часом митники фіксують дедалі більше випадків переміщення через кордон України значних сум доларів та євро. За інформацією прес-служби Міністерства доходів і зборів, валюту почали вивозити в Польщу.

Так, у міжнародному пункті пропуску Смільниця — Кросценко працівники Львівської митниці у громадянина України вилучили чималу суму іноземних грошей. 25-річний львів’янин прямував до Польщі легковим автомобілем як пасажир і для перетину кордону обрав спрощений митний контроль — «зелений коридор». Але його знервованість викликала підозру у митників, які ретельно перевірили автомобіль на наявність товарів або предметів, обов’язкових для митного оформлення. І не даремно: у пасажира автівки виявили 146 650 доларів США.

Очевидно, львів’янин проігнорував вимоги інструкції про переміщення готівки й банківських металів через митний кордон України. За нею, без пред’явлення документів, які підтверджують зняття готівки безпосередньо з банківських рахунків, фізособи-резиденти можуть вивозити за межі країни валюту в сумі, що не перевищує еквівалент у 10 000 євро. А оскільки таких документів у львів’янина не було, то митники конфіскували гроші, які не вписалися в дозволену суму.

За цим фактом складено протокол про порушення митних правил, що тягне за собою ще й накладення штрафу розміром сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття  471 Митного кодексу).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua