"Спільний алгоритм міністрів оборони "

16 грудня 2015

Президент Петро Порошенко зустрівся з главами оборонних відомств Латвії Раймондсом Бергманісом, Литви Юозасом Олекасом, Естонії Ханнесом Хансо та з віце-міністром оборони Польщі Томашем Шатковським. Глава держави подякував поважним гостям за підтримку в реформуванні сектору оборони та безпеки України, зокрема за обмін досвідом, допомогу в лікуванні поранених, а також наголосив на важливості подальшого розвитку партнерства в межах українсько-польсько-литовської військової бригади.

Президент також повідомив, що Україна за короткий час спромоглася продемонструвати значний прогрес у реформуванні сектору безпеки і оборони та розвитку Збройних сил. Під час зустрічі Петро Порошенко наголосив, що Україна вбачає у виконанні мінських домовленостей можливість «якомога швидше припинити вогонь та повернути мир на Донбасі, почати політичний процес та відновити український суверенітет на окупованій території». При цьому він наголосив, що Москва поки що не демонструє готовності повністю виконувати мінські домовленості, та висловив сподівання, що Рада ЄС ухвалить рішення продовжити дію санкцій проти РФ.

Під час перебування керівників оборонних відомств країн Балтії та Польщі в Україні вони зустрілися й з міністром оборони Степаном Полтораком. «Ми з колегами спланували роботу на наступний рік у питаннях військово-технічної співпраці, підготовці фахівців, у військово-медичних питаннях і проведенні спільних навчань», — повідомив на брифінгу Степан Полторак. За його словами, ці домовленості дадуть змогу значно посилити боєздатність України і отримати належний світовий досвід.

Український урядовець поінформував і про домовленість з міністрами оборони Литви та Польщі продовжити роботу спільної українсько-польсько-литовської бригади «ЛитПолУкрбриг». 18 офіцерів Збройних сил України вже працюють у спільному штабі, повідомив Степан Полторак. «Сподіваємось, що з початку року ми урочисто відкриємо програму і приступимо до практичної підготовки цієї бригади. Це маленький крок України у безпеку Європи», — цитує УНІАН слова очільника вітчизняного оборонного відомства.

За словами Степана Полторака, його колеги рішуче засудили агресію Росії і підтримують нашу країну в прагненні реформ, євроінтеграції та вступу в НАТО. «Дуже важко передбачити дії терористичних угруповань, особливо коли ними керують із Кремля, — наголосив міністр оборони. — Але Збройні сили України на сьогодні роблять усе можливе, аби бути готовими до непередбачуваних дій.  Нині у нас не бракує сил і засобів для проведення АТО». 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua