"Співдружність стає економічно привабливішою"

1 червня 2012

ПАРТНЕРСТВО. Ашгабатські зустрічі стали своєрідним плацдармом до подальшого вдосконалення співробітництва в рамках СНД.

Зважаючи на важливість розглянутих питань, Прем’єр-міністр Микола Азаров високо оцінив результати засідання Ради глав урядів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, яке відбулося у столиці Туркменістану Ашгабаті: «Я вважаю, поїздка була надзвичайно корисною. Вона дала змогу в стислі терміни обмінятися думками та знайти конкретні рішення практично з усіма членами СНД». При цьому він підкреслив, що у нього відбулися двосторонні зустрічі практично з усіма представниками країн-членів СНД.

В цілому засідання пройшло надзвичайно конструктивно, документи було добре підготовлено, надзвичайно добре опрацьовано робочими групами і практично з жодного питання не було розбіжностей. З того, що було підготовлено, сторони підписали все.

Учасники розглянули основні напрямки співпраці як на рівні двосторонніх відносин, так і всередині об’єднання. Скажімо, Микола Азаров і його російський колега Дмитро Медведєв домовилися провести 27 червня в Донецьку засідання Міжурядової українсько-російської комісії з економічного співробітництва. Ця комісія підготує документи до проведення у липні Міждержавного комітету на рівні Путін — Янукович.

Загалом із Головою Уряду Російської Федерації додатково обговорено питання, порушені ще 26 травня під час поїздки Миколи Азарова до Москви. Їх буде опрацьовано та підготовлено проекти необхідних документів, які виноситимуться на розгляд міжурядової українсько-російської комісії.

Глава уряду також підкреслив, що в ході переговорів не обійшлося і без газового питання. «Ми крок за кроком наближаємося до його вирішення», — цитує слова Миколи Азарова Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

На правах господаря Туркменістан запропонував країнам СНД створити експертну групу високого рівня під егідою ООН з питань безпеки постачання енергоносіїв. З такою ініціативою виступив президент цієї країни Гурбангули Бердимухамедов.

Робота цієї експертної групи сприятиме підписанню міжнародної конвенції з безпеки поставок енергоносіїв. Водночас, президент Туркменістану запропонував створити регіональний центр з дослідження кліматичних змін та розмістити його в Ашгабаті.

По завершенні ашгабатських переговорів стало відомо, що наступного разу колеги зустрінуться на українській землі. Голова Виконавчого комітету країн об’єднання Сергій Лебедєв назвав Ялту місцем проведення засідання Ради глав урядів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав. З точною датою сторони ше не визначилися, але станеться це не пізніше вересня. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua