"Спливає термін обмежень на валютному ринку: що далі?"

1 березня 2016

На цьому тижні Національний банк України розгляне питання щодо обмежень на валютному ринку у зв’язку з завершенням дії чинної постанови №863. Про це УНН повідомили у прес-службі НБУ.

За даними Нацбанку, Правління НБУ на цьому тижні розгляне питання щодо дій регулятора щодо регулювання ситуації на валютному ринку України після закінчення дії постанови №863.

Постановою НБУ №863 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 04.12.2015 термін дії валютних обмежень, встановлених у вересні 2015 року було продовжено на три місяці, до 4 березня 2016 року.

Нагадаємо, згідно з текстом постанови №863, передбачається, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в статтях 1 та 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», здійснюються, включаючи норму про обов'язковий продаж 75% валютної виручки юридичних осіб, та у строк, що не перевищує 90 календарних днів.

Водночас уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог, а саме: в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора /російських рублях; в інших валютах (якщо загальна сума зобов’язань, що припиняються зарахуванням у межах одного договору щодо експорту товарів, перевищує в еквіваленті 500 000 доларів США).

Як повідомляв УНН, згідно з постановою №863 Нацбанк має право вимагати від банків призупинення проведення операцій, що мають підвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що підтверджують добросовісний характер здійснення таких операцій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua