"Спочатку пояснення, а потім — штраф"

Світлана ІСАЧЕНКО
14 квiтня 2016

Фіскальна служба Прикарпаття активно співпрацює з авторитетними громадськими об’єднаннями, що представляють бізнес.

— Від порозуміння між податківцями і платниками податків, від якості нашої роботи та готовності бізнесу чесно платити належні відрахування залежить динаміка і обсяги наповнення державного і місцевих бюджетів, — зазначає начальник головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

Основне питання співпраці податківців і роботодавців — легалізація зарплат. Нещодавно до них приєдналася Івано-Франківська обласна організація підприємців, роботодавців та орендарів, які сприяють виведенню зарплат із тіні. Податківці розраховують, що громадські діячі посилять консультування, аби роз’яснити підприємцям їхню відповідальність перед державою і суспільством.

— Держава пішла назустріч бізнесу — вдвічі зменшила ставку єдиного соціального внеску. Але бачимо, що значна кількість працівників й досі працює без оформлення трудових відносин, — зазначає Ірина Столярик. — Тож ми чекаємо від платників податків, насамперед від роботодавців, відповідного кроку, а з ним і поповнення бюджетів завдяки ПДФО.

Чимало трудових договорів укладено через податкові перевірки. Інспектори намагаються донести підприємцям, що за порушення трудового законодавства передбачено фінансові санкції. Приміром, за невчасну чи не в повному обсязі виплачену заробітну плату загрожує штраф у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Суттєво посилено й адміністративну відповідальність посадових осіб суб’єктів господарської діяльності.

Отож податкова служба стимулює бізнес до прозорої діяльності, аби він чітко дотримувався вимог чинного законодавства. Зокрема через співпрацю з представниками громадськості, авторитетними серед бізнес-спільноти краю.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua