"Сподіваємося на диво"

Павло КУЩ
5 сiчня 2013

ПІДЗЕМНА ТРАГЕДІЯ. У четвер після п’ятої ранку сталася аварія на шахті «Комсомолець Донбасу» в місті Кіровське Донецької області. Як повідомили «УК» у територіальному управлінні Держгірпромнагляду в Донецькій області, під час підготовчих робіт конвеєрного штреку несподівано виникло газодинамічне явище з відвалом породи без наступного горіння. Всього на момент аварії під землею перебували 300 шахтарів, із яких четверо — безпосередньо в небезпечній зоні. Одному з гірників, який використав саморятувальник, вдалося самостійно вийти з місця аварії, й після підйому на-гора його госпіталізували з діагнозом «отруєння рудниковим газом» та з підозрою на струс мозку. За словами медиків, життю потерпілого тепер уже нічого не загрожує. 

На жаль, тривалий час після аварії доля ще трьох зниклих під завалом підземних робітників залишалася невідомою. До аварійно-рятувальних робіт долучилися п’ять відділень Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, а три десятки працівників підприємства взялися забезпечувати вивантаження гірничої породи із завалу на поверхню та запускати додатковий вентилятор, щоб знизити рівень метану у виробках. Усі роботи ведуть з дотриманням відповідних заходів безпеки. За попередніми даними, внаслідок раптового викиду метану довжина завалу досягла понад 50 метрів. Уже в першій половині дня у четвер з-під землі надійшла перша невтішна звістка: під час рятувально-пошукових робіт гірничорятувальникам  вдалося натрапити на тіло 31-річного прохідника. Водночас ще залишилася надія на порятунок 32-річного помічника начальника дільниці та 42-річного машиніста.

Як повідомили в компанії ДТЭК, до складу якої входить шахта «Комсомолець Донбасу», роботи на вугільному підприємстві поки що призупинено і паралельно до пошуково-рятувальних робіт триває з’ясування причин підземної аварії. «З огляду на складні геологічні умови та газонасиченість ми завжди приділяли підвищену увагу безпеці праці наших гірників, — запевняє генеральний директор компанії Максим Тимченко. — Я вражений цією трагедією. Ми в жалобі разом із сім’єю загиблого шахтаря і продовжуємо сподіватися на диво стосовно двох людей, які досі залишаються під завалом».

На момент підготовки газети до друку на шахті продовжували розбирати завал, намагаючись відшукати потерпілих: до місця, де можуть перебувати зниклі гірники, залишилося пройти близько 20 метрів. А тим часом Кіровська міжрайонна прокуратура проводить розслідування, і за фактом підземної аварії порушено карну справу за ознаками ч. 2. ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до загибелі людей) КК України.   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua