"«Спот» визначить справедливу ціну на газ"

Катерина МАЦЕГОРА
21 лютого 2013

ПЕРСПЕКТИВА. Україна планує цього року розпочати поставки туркменського газу — на початковому етапі обсягом 10 мільярдів кубічних метрів. Про це заявив на урядовому брифінгу, присвяченому газовим переговорам у Туркменістані під час офіційного візиту до цієї країни Президента Віктора Януковича та енергетичним перспективам України, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Щоправда, за якою саме ціною наша країна планує отримувати цей газ, міністр однозначної відповіді не дав. «Україна працює над питанням спотових європейських ринків. Якщо взяти ціну спотового ринку і відняти транзитну складову, то ми й вийдемо на справедливу ціну для нашої країни, — сказав він, висловивши переконання, що українська сторона домовиться з російськими партнерами про використання російської газотранспортної системи. — Перше, на що ми спираємося в рамках СНД, — зона вільної торгівлі, де всі члени Співдружності мають рівний доступ до газотранспортної системи».

Нагадавши присутнім про підписання 13 лютого у Туркменістані меморандуму щодо взаєморозуміння між НАК «Нафтогаз» та ДК «Туркменгаз», міністр заявив: «Передовсім ми зацікавлені у відновленні поставок природного газу з Тукменістану та участі українських компаній у здійсненні розвідки й розробки нафтогазових родовищ, у будівництві об’єктів паливно-енергетичного комплексу цієї країни».

У зв’язку з цим він розповів, що документом передбачається проведення геологорозвідувальних робіт, пошукового та експлуатаційного буріння і освоєння родовищ, реалізація інфраструктурних проектів, технічне обслуговування родовищ, будівництво об’єктів з переробки нафти й газу. Едуард Ставицький зазначив і те, що для України мати партнером в енергетичній галузі Туркменістан украй важливо. Ця країна — один з найбільших у світі експортерів природного газу на світові ринки й має на меті забезпечити стабільне функціонування системи експорту вуглеводнів у напрямках, альтернативних російському.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua