"Споживач виграє у будь-якому разі"

4 лютого 2012

ЗАВДАННЯ. Україні потрібен окремий законодавчий акт для «профільного» впорядкування торгівлі.

Проект Закону України «Про внутрішню торгівлю» спрямовано на вдосконалення ведення торговельної діяльності. Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов під час зустрічі з представниками компаній — членів Європейської Бізнес Асоціації.

Законопроект чітко визначає межі державного регулювання у сфері внутрішньої торгівлі, спрямований на виведення товарообігу з тіні та забезпечення контролю за якістю товарів шляхом запровадження необтяжливої, але ефективної та прозорої системи звітності.

Документ покликаний врегулювати взаємовідносини між власниками ринків та кінцевими орендарями — тими, хто безпосередньо здійснює торгівлю. Зокрема перешкодою для «спекулювання» торговими площами на ринках стане обмеження маржі на оренду.

Одним з нововведень є норма, згідно з якою товари, для продажу яких встановлено обмеження щодо віку покупця, реалізуються у спеціалізованих магазинах або у відокремлених від інших товарів приміщеннях (відділах, секціях) з обладнаним місцем розрахунку. «Це дасть змогу впорядкувати організацію торгівлі алкогольними та тютюновими виробами у всіх форматах торгівлі та зменшити їх пропаганду серед дітей і підлітків, — наголосив Вадим Копилов, додавши: — Досвід країн ЄС свідчить, що обмеження вільного доступу до місць продажу алкоголю й тютюну зменшить їх споживання».

У разі прийняття законодавчого акта виграє споживач, адже буде захищенішим від споживання неякісної та небезпечної продукції, матиме змогу реалізовувати своє право на повернення продавцю неякісної продукції, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Законопроект корисний і товаровиробникам, бо унеможливить ситуацію з невчасним розрахунком за вже реалізований товар і коли оплата послуг з просування товарів у роздрібній торгівлі стає обов’язковою умовою входження постачальників товарів до торговельних мереж.

«Таке врегулювання відносин між постачальниками товарів і торгівлею запобігатиме необгрунтованому зростанню цін, передусім на соціально значущі товари. У підсумку виграє споживач», — наголосив Вадим Копилов.

Для суб’єктів господарювання сфери торгівлі в законопроекті запроваджено принципи чесної конкуренції та розвитку малого й середнього бізнесу, закладено підгрунтя для підвищення якості обслуговування, захищено права і законні інтереси суб’єктів торговельної діяльності.

Під час зустрічі обговорено також питання державного регулювання цін на соціально значущі продукти та створення Державної інспекції України з контролю за цінами, її роль та функції; затвердження порядку маркування харчових продуктів щодо вмісту в них генетично модифікованих організмів. Також розглядали питання митного оформлення продукції, яка більше не підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, технічний регламент мийних засобів та умови його відтермінування.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua