"Справедливу ціну треба вистраждати"

13 квiтня 2012

ПОЗИЦІЯ. Україна поступово виходить з економічної кризи, і фінансова ситуація залишається стабільною. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з членами наглядової ради Ялтинської європейської стратегії.

«Фінансова ситуація в Україні стабільна та стійка. Незважаючи на великі борги, ми вчасно розраховуємось за своїми зобов’язаннями», — уточнив він, додавши, що за два роки роботи уряду, окрім стабілізації фінансів, удалося забезпечити зростання ВВП та знизити інфляцію.

За підсумками 2009 року, падіння ВВП становило майже 16%, інфляція — 24%, дефіцит держбюджету — 18%, вчетверо було збільшено державний борг. Позаторік економічне зростання становило вже 4,6%, у 2011 — 5,2%. «Ми зменшили інфляцію до 4%, а за перший квартал поточного року її зафіксовано на рівні 1%», — зазначив глава уряду.

Такі показники дають Україні підстави для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом в рамках програми stand-by. Виконано практично всі умови фонду, крім  однієї: тарифи на газ для населення повинні співвідноситися з ціною на імпортований з Росії енергоносій.

 «Ми вже два роки ведемо переговори з Росією, і доможемося зниження ціни. І коли вона буде справедливою, наші люди платитимуть її», — слушно відповів Микола Азаров.

Наразі Україна, без урахування 100-доларової харківської знижки, купує газ по 546 доларів за тисячу кубометрів. Цікавим є приклад Польщі, яка купує російський газ по 310 доларів за тисячу кубів, тоді як відстань транзиту Україною становить 1 200 кілометрів. «Якщо поляки купують газ за таку ціну, то Україна повинна купувати його, принаймні, на 100 доларів дешевше», — наголосив Микола Азаров.

Принагідно він нагадав, що цього року Україна повинна повернути МВФ 3,75 млрд доларів за кредитом 2009 року, з яких 600 мільйонів вже повернуто. Жодних проблем з погашенням боргів не існує, Україна поводиться як абсолютно добросовісний позичальник, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Із членами наглядової ради Ялтинської європейської стратегії зустрівся також перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський. «Україна усвідомлює ті завдання, які стоять перед нею на шляху до Європейської інтеграції. Поліпшення інвестиційного клімату, адміністрування податкової та митної служби, внесення змін до внутрішнього законодавства є нашою «домашньою роботою», — зазначив урядовець.

Валерій Хорошковський також високо оцінив парафування Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: «Наступним кроком має стати підписання. Ми б хотіли, щоб це відбулося якнайшвидше».

Крім того, Україна забезпечить проведення вільних та чесних виборів до Верховної Ради, які заплановані на 28 жовтня 2012 року. «Ми усвідомлюємо, що вибори до парламенту стануть тестом для України на відповідність європейським демократичним нормам. І ми зробимо все можливе, щоб вибори були вільними і справедливими», — цитує слова урядовця його прес-служба. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua