"Справні документи не затьмарять подорожей"

Олександр БІТТНЕР
29 сiчня 2013

ПРАВОПОРЯДОК. Новорічні свята вкупі із зимовими вакаціями школярів і студентів традиційно називають першим туристичним сезоном року. Ті з нас, хто шукає нових вражень і понад усе цінує комфорт за порівняно помірну, як розповідають досвідчені мандрівники, ціну, віддають перевагу закордонним маршрутам. Багато українців так і зробили — і відпочили на славу, і світ, що називається, побачили. Але не всі — лише з початку року понад три сотні наших співвітчизників не змогли перетнути державний кордон і виїхати з України. 

Переважна кількість відмов у пропуску сталася через недійсні документи або їх нестачу, закінчення терміну дії паспортів, технічну зношеність документів та інші, скажімо так, паперові негаразди, розповідають у Державній прикордонній службі України. Виявляється, до цього часу громадяни слабко орієнтуються у правилах виїзду за кордон, особливо з малолітніми дітьми. Проте останнім часом і дорослі почали недостатньо уважно перейматися оформленням власних документів, необхідних для закордонних поїздок, що красномовно засвідчує така статистика: минулого року співробітники Держприкордонслужби не випустили майже 9 тисяч українців, з яких понад 6, 3 тис. намагалися виїхати з країни за недійсними з різних причин документами. І не лише закордонними — через брак відповідного вікового фото у внутрішніх паспортах прикордонники часто змушені відмовляти у пропуску громадянам України, які прямують до Російської Федерації чи Республіки Білорусь.

Туристичний рік тільки-но розпочався, і Державна прикордонна служба нагадує громадянам України, які планують закордонні мандрівки, про необхідність відповідальніше ставитися до оформлення своїх документів. Не забувайте, наголошують прикордонники, що право на перетин державного кордону нашими співвітчизниками надають паспорт громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи моряка, проїзний документ неповнолітньої дитини, а також інші документи на право перетину кордону, передбачені чинним законодавством та міжнародними договорами України. А довідкову інформацію про порядок оформлення виїзду за кордон громадянами України, іноземцями та пасажирами з дітьми можна отримати на офіційному сайті Держприкордонслужби чи за телефоном Служби довіри (044) 527-63-63, що працює цілодобово. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua