"США допоможуть навести лад на митниці"

Катерина МАЦЕГОРА
24 травня 2016

Уряди України та Сполучених Штатів Америки уклали угоду про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Вона передбачає співпрацю між Державною фіскальною службою і Митною та прикордонною службою США у припиненні протиправних дій, які завдають шкоди економічним інтересам обох країн. Церемонія підписання документа відбулася в стінах Кабінету Міністрів після зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана зі спеціальним уповноваженим з питань захисту митниці та кордону США Робертом Джилем Керліковське. Підписи під документом поставили високопосадовець зі США та голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

Володимир Гройсман висловився щодо цієї події так: «За 25 років нашої незалежності структурні зміни в нашій системі митних органів не відбувалися, всю систему вражено корупцією. Ми цілком віддані наведенню ладу на українській митниці й розраховуємо на вашу підтримку і допомогу».

Джиль Керліковське підкреслив, що угода — база для подальшого розвитку торговельної та економічної співпраці України і США. «Ця угода створює необхідну правову базу щодо обміну інформацією, щоб допомагати нашим країнам в ухваленні законів, які стосуються виконання митних правил. Ця угода дає нам змогу обмінюватися кращим досвідом у цій сфері й поглиблювати наші двосторонні відносини», — цитує слова спеціального уповноваженого УНІАН.

Після підписання документа голова ДФС Роман Насіров провів тематичний брифінг. Він заявив, що документ відкриває нову сторінку в співпраці України і США в митній сфері, оскільки раніше взаємодію регламентувала угода, укладена ще за часів СРСР. «Ви можете уявити: ми досі співпрацювали з митними органами Сполучених Штатів Америки за угодою Радянського Союзу, яку було підписано в 1990 році. За весь цей час не було змоги підписати нову угоду», — наголосив він.

До речі, найближчої середи Кабінет Міністрів має розглянути питання створення міжвідомчих мобільних підрозділів, які складаються з митників, прикордонників, податкових міліціонерів і поліцейських для боротьби з контрабандою на митниці. Щодо цього Роман Насіров висловився так: «Очікую, що на засідання Кабміну в середу буде винесено міжвідомчу угоду. Сподіваюся, що тоді ми підпишемо міжвідомчу угоду і створимо мобільні бригади. Кожна бригада складатиметься з митника, прикордонника, податкового міліціонера і поліцейського, а перші підрозділи працюватимуть у найпроблемніших областях. Це вже питання тижнів. Зможемо запустити мобільні групи. Думаю, це буде Волинський, Карпатський, південний регіони, зокрема Одеська, Херсонська і частково Миколаївська області, Сумська та Харківська митниці».

До слова, міжвідомчий підрозділ з контролю за роботою митників — це 20 мобільних груп із працівників Національного антикорупційного бюро, прикордонних військ, поліції та Державної фіскальної служби для оцінки і перевірки роботи митниць. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua