"США і Росія: яка позиція щодо долі Сирії"

16 грудня 2015

США та Росія заявили, що знайшли «спільну мову»у деяких питаннях щодо Сирії за підсумками візиту до Москви держсекретаря США Джона Керрі. Він зустрівся з російським колегою Сергыэм Лавровим, а також з Володимиром Путіним.

По завершенні перемовин у Кремлі сторони повідомили, що узгодили перелік груп сирійської опозиції, які будуть брати участь у мирних переговорах. До списку не увійшли ісламістські рухи – ІДІЛ та «Фронт ан-Нусра», що є відгалуженням «Аль-Каїди».

Також у Москві підтвердили, що наступний раунд міжнародних переговорів щодо Сирії відбудеться, як заплановано.

«Ми підтримуємо ідею скликання в Нью-Йорку цієї п’ятниці 18 грудня чергової зустрічі міжнародної групи підтримки Сирії на рівні міністрів і розраховуємо, що за її підсумками за згоди усіх членів ми зможемо винести на розгляд Ради Безпеки ООН проект резолюції», – сказав Сергій Лавров.

Водночас найдражливіше питання – долю Башара Ассада – знову винесли за дужки більш нагальної проблеми, як-от боротьба з ІДІЛ.

«Сполучені Штати та наші партнери не прагнуть так званої зміни режиму у Сирії. У наших заявах йшлося про те, що ми не вважаємо самого Ассада здатним у майбутньому керувати Сирією», – наголосив Джон Керрі.

На переговорах у Москві йшлося і про конфлікт в Україні. Джон Керрі, зокрема, наголосив на необхідності цілковитого виконання Мінських домовленостей. І підкреслив: що швидше це відбудеться, то більша вірогідність, що санкції проти Росії «можуть відкинути назад».

Euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua