"«Стара фортеця» збирає лицарів"

Олександр ВЕРТІЛЬ
2 липня 2011

ФЕСТИВАЛЬ. Шанувальників минувшини зібрав фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця», що відбувся в Тростянці на Сумщині, на території архітектурної пам’ятки XVIII століття — Круглого двору. Протягом двох днів тут панувала атмосфера середньовіччя, яку допомогли відтворити понад 150 членів клубів історичної реконструкції з Сум, Києва, Харкова, Житомира, Вінниці, Чернігова, а також деяких міст Росії.

Як зазначив голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь, фестиваль покликаний привернути увагу до минувшини рідного краю.

Учасники заходу позмагалися в номінаціях «щит-меч», «меч-меч», «п’ять на п’ять», «абордаж»  тощо. Лучники продемонстрували вправність стрільби з лука та арбалета, організували майстер-класи для охочих. Гомонів середньовічний ярмарок народних умільців, відбувся конкурс на кращий історичний костюм, інші заходи і розваги.

Особливо гамірно було у древній корчмі, де пропонували страви, приготовані просто неба на вогні. Поза конкуренцією виявилася страва харківського кухаря В’ячеслава Кондратенка «Розпечена пательня». Кулінар залюбки поділився давнім рецептом. Дрібно кришиться і смажиться чотири види грибів —  білий, сяньгу, чорний і білий деревні, часник, цибуля, телятина. Подається до столу в гарячому вигляді.

Журі визначило кращих бійців турніру. Ними стали Росланд  (Київ), Євген Єфремов (Курськ), Євген Онищенко та Ігор Зотов (Харків), Костянтин Наталуха (Суми). І переможці, і призери одержали грамоти і подарунки. А глядачі — незабутні враження.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua