"Стартувала інформкампанія «Спочатку дитина»"

2 грудня 2015

Соціологи зауважують, що нині з восьми мільйонів дітей, які проживають в Україні, майже 170 тисяч мають групу інвалідності. Їхні долі дуже складні й різні. Одні живуть у люблячих родинах, де розуміють їхні проблеми. Інші навчаються у школах-інтернатах, бо родина не може надати їм належну допомогу. А решта, зовсім обділені діти, від яких відмовились батьки, — вони виховуються у дитячих будинках. Ми, на жаль, не знаємо достеменно й про долі багатьох діток-інвалідів. котрі залишилися у зоні АТО.

Важким тягарем на тендітні дитячі плечі лягає і тавро неповносправності, яке ставить на них суспільство. Неоднозначне і упереджене ставлення до дітей з особливими потребами не дає їм можливості відчувати себе такими ж, як і інші дітки. Нерідко можна почути: «Я не хочу, щоб моя дитина навчалася з інвалідом», «Чому моя дитина має гратися з інвалідом?», «Не можна дружити з цією дитиною, бо вона хвора» тощо…

Негативні стереотипи, що глибоко вкоренилися в нашій свідомості не лише щодо дітей, а й щодо всіх людей з інвалідністю, зруйнувати за короткий час дуже важко. Але нам необхідно це робити, бо з європейськими демократичними й моральними принципами, за якими так прагнемо жити, вони ніяк не співпадають. У багатьох західноєвропейських країнах умови життя для дітей та дорослих з особливими потребами створені на найвищому рівні, причому про таких осіб піклується разом і влада, і громадськість.

Концепцію толерантного й небайдужого ставлення до діток з інвалідністю в нашій країні запропонував Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Спільно з Національною Асамблеєю інвалідів України на недавній прес-конференції «Діти з інвалідністю в Україні: низький рівень толерантності та шляхи подолання проблеми» була представлена  інформаційна кампанія «Спочатку дитина».

— Ця інформаційна кампанія, спрямована на підвищення толерантності до дітей з інвалідністю та  сімей, що виховують таких дітей, пройде по всій країні під гаслом — «Бачити спершу Дитину, потім інвалідність», — розповіла під час конференції голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс. — Кампанією передбачено зовнішню рекламу, соціальні відеоролики на телебаченні, та встановлення інклюзивних дитячих майданчиків. Цей проект фінансується Європейським Союзом.

А Уповноважений Президента України у справах інвалідів і голова Національної Асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич повідомив про результати соціального конкурсу «THISABILITY — Можливості для всіх». В цьому конкурсі, на встановлення інклюзивних дитячих майданчиків по всій країні взяли участь громади з різних міст. За його словами, Інклюзивні майданчики спочатку встановлять у Львові — в центральному парку ім. Богдана Хмельницького, а також у Бердичеві на Житомирщині, Красноармійську на ДонеЧЧИНІ та В селі Перебиковець Чернівецької області.

Наталя РОГОЗНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua