"Стратегія диверсифікації ринків дає результати"

Володимир ГАЛАУР
11 лютого 2016

За останній рік Харківщина значно розширила свої міжнародні зв’язки, переорієнтовуючи провідні галузі промисловості, АПК, освіти на нові ніші світового ринку. В цьому переліку віховими можна назвати співпрацю з Посольством США в Україні та відкриття Офіса Харківської області у Вашингтоні, а також про візит делегації області в Китайську Народну Республіку, де було створено майданчик для бізнес-контактів на базі Українського дому в Пекіні. А нещодавно під час зустрічі керівництва ХОДА з Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Індія в Україні Маноджем Кумаром Бхарті було досягнуто домовленостей про партнерство та співпрацю за перспективними напрямами в машинобудуванні, сільському господарстві, фармації, науці та освіті.

«Уже маємо певні успіхи у співпраці. Індійські партнери працюють з нашими підприємствами, такими, як Електроважмаш, ФЕД. У харківських вишах навчаються 1700 індійських студентів переважно на медичних і IТ-спеціальностях. І ми зацікавлені в тому, щоб ця співпраця розвивалася, — підкреслила заступник голови ХОДА Юлія Світлична. — Крім того, наші виші готують фахівців майже всіх галузей. Це світлі голови, які генерують прогресивні ідеї, що потребують комерціалізації».

Манодж Кумар Бхарті висловив упевненість у тому, що співпраця з харківськими машинобудівниками розвиватиметься. Індія зацікавлена в сільськогосподарських товарах українського виробництва, зокрема в молочній продукції. Посол запропонував керівництву Харківської області подумати про можливість поставок цієї продукції в Індію.

Свідченням того, що домовленості не залишаться лише добрими намірами, стало підписання контракту між ПАО «Турбоатом» та компанією TRAFALGAR (Індія). Тож харків’яни поставлять запчастини для енергетичного обладнання чотирьох турбін потужністю 240 МВт на атомні станції Раджастан (RAPP) і Кайга в Індії. Це перший контракт на постачання запчастин для атомних турбін Індії. Сторони домовилися про підписання наступного контракту на постачання в 2016 році запчастин для проведення планових ремонтів на АЕС.

За словами виконавчого директора TRAFALGAR Раджива Харіхарана, є всі підстави для співпраці з Турбоатомом, оскільки підприємство може забезпечувати технічну підтримку експлуатації раніше поставлених ним турбін для електростанцій Національної корпорації з атомної енергії Індії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua