"Студентка виявила 17 нових екзопланет. Одна з них потенційно має життя"

2 березня 2020

Розміри знайдених 17 екзопланет у порівнянні з Марсом, Землею і Нептуном. Фото: Michelle Kunimoto

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У телескопа «Кеплер» закінчюється паливо, NASA може втратити з ним зв’язок

Студентка факультету фізики і астрономії з Університеті Британської Колумбії у Ванкувері Мішель Кунімото виявила 17 нових екзопланет, включаючи потенційно населену планету розміром у півтора рози більшу за Землю. Кунімоті зробила відкриття шляхом об'єднання даних, зібраних у ході місії NASA «Кеплер».

Телескоп «Кеплер» виконував роботу на геліоцентричній орбіті з 2009 по 2018 роки. Однією з головних завдань був пошук екзопланет, зокрема скелястих об'єктів у потенційно жилих зонах, де може існувати рідка вода.

Нові результати, опубліковані в «Астрономічному журналі», де йдеться про одну з таких особливо рідкісних планет. Офіційно її назва KIC-7340288 b, планета, виявлена Кунімото, у півтора рази більша за Землю. Вона досить мала, щоб вважатися скелястою, а не газоподібною, як планети-гіганти Сонячної системи, і знаходиться у населеній зоні своєї зірки.

Раніше Мішель Кунімото, яка має докторський ступінь з філософії, у співпраці з Університетом Британської Колумбії відкрила чотири екзопланети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли сестру-близнючку Сонячної системи

«Ця планета знаходиться на відстані майже тисячі світлових років від нас, тому найближчим часом ми туди не доберемося. Але це дійсно захоплююча знахідка, оскільки на сьогоднішній день у потенційно жилих зонах виявлено тільки 15 невеликих планет, знайдених «Кеплером», – каже Мішель Кунімото.

KIC-7340288 b робить повний оберт навколо своєї зірки за 142 земних дні і знаходиться від неї в 0,444 астрономічних одиницях (AU – відстань між Землею і Сонцем).

З інших 16 нових виявлених планет найменша становить всього дві третини від розміру Землі.

Дані, зібрані «Кеплером» – це спостереження за приблизно 200 000 тисячами зірок. У ході роботи Кунімоті використовувала метод транзитної фотометрії.

«Кожен раз, коли планета проходить перед зіркою, вона блокує частину світла цієї зірки і викликає тимчасове зменшення її яскравості. Знайшовши ці провали, відомі як транзити, ви можете почати збирати воєдино інформацію про планету, зокрема про її розмір і час обертання навколо зірки», – каже Мішель Кунімото.

Раніше Мішель Кунімото, яка має докторський ступінь з філософії, у співпраці з Університетом Британської Колумбії відкрила чотири екзопланети.

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр", астрономи знайшли нову екзопланету, вона знаходиться дуже близько до Землі.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua