"Субсидії vs пільги"

Любомира КОВАЛЬ
25 липня 2015

«УК» вже розповідав своїм читачам, що 28 грудня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», який зокрема передбачає, що з червня 2015 року пільги громадянам України надаватимуть лише за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу пільговика за попередні шість місяців не перевищує величини соціальної податкової пільги — 1710 гривень.

Дія закону не поширюється на інвалідів війни, учасників бойових дій, постраждалих від Чорнобильскої катастрофи І і ІІ категорій, ветеранів військової служби, органів МВС та їхніх вдів, реабілітованих осіб, інвалідів військової служби. Решта ж утратить право на пільгову сплату за комунальні послуги.

— Понад 85% українських пільговиків — пенсіонери. А отже, дані про них є в Пенсійному фонді, і нам не доведеться пробиватися крізь терени обліку-переобліку цих людей. Визначатимуть таке право на пільгу без їхньої безпосередньої участі. Літнім людям не доведеться витрачати час і гроші, щоб їхати в управління соцзахисту й повідомляти розмір своїх доходів. Наші фахівці самі отримають дані про пільговиків з ПФ, уточнять розмір пенсії, і, якщо він менший за 1710 гривень, інформацію про це отримають підприємства — надавачі комунальних послуг, які визначають розмір тарифів. А отже, така людина й надалі отримуватиме свою пільгу, — поінформував заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.

І додав, що тим пільговикам, які втратять це право, на переконання фахівців, варто звернутися за субсидіями. Декому, за його словами, це буде навіть фінансово вигідніше, ніж за колишньою пільгою.

— Для прикладу візьмемо родину, яка складається з однієї особи — дитини війни, розмір пенсії якої становить трохи більше ніж величина соціальної пільги. Нехай це буде 1750 гривень. Коли людина мала пільгу, то платила за комунальні послуги на 25% менше. З урахуванням метражу квартири і тарифів на місяць за комуналку їй нараховували 600 гривень. За мінусом пільги людина сплачувала 450 гривень. Але втративши пільгу та звернувшись до держави по субсидію, через новий механізм і невисоку пенсію, вона отримує право сплачували лише 11,2% свого доходу, або 196 гривень на місяць. Решту за неї компенсує держава. Очевидно, що їй це вигідно! Так само й по інших категоріях пільговиків. Звісно, у когось ця різниця може бути не такою разючою, проте переходити на субсидії цим людям насправді економічно доцільно, — наголосив посадовець.

Директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко розповів, що пільговики, які ще не пенсіонери, а отримують зарплату або доходи від підприємницької діяльності тощо, мають особисто звернутися в органи соцзахисту за місцем проживання й подати декларацію про свої доходи. За результатами її опрацювання й вирішать: залишать їм пільгу чи ні. Той, хто втратить право на пільгу, отримає про це письмове повідомлення та інформацію про те, що він має право у першочерговому порядку звернутися по субсидію.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua