"Суд над Савченко: чи є межа фарсу? "

28 сiчня 2016

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з цинічною судовою розправою над громадянкою України Надією Савченко, що триває в Російській Федерації. «Особливе обурення викликає постійне демонстративне зневажання так званим російським правосуддям елементарних процесуальних норм. Права Надії Савченко систематично порушують: суд відмовляється досліджувати офіційні документи, отримані адвокатами з України, викликати свідків, вказаних захистом, відхиляє клопотання долучити до справи матеріали захисту — протоколи допитів свідків, матеріали розслідування за фактом викрадення української громадянки, експертизи відеоматеріалів, які містять беззаперечні докази її невинуватості.

Окрему тривогу викликає значне погіршення стану здоров’я Надії Савченко, зумовлене її вимушеним голодуванням на знак протесту проти свавілля так званого російського правосуддя, а також відсутністю кваліфікованої медичної допомоги та незадовільними умовами її утримання. За таких умов відповідальність за здоров’я і життя Надії Савченко повністю лежить на владі Російської Федерації.

Вимагаємо від Російської Федерації припинити знущання з Надії Савченко та інших незаконно утримуваних громадян України — політичних в’язнів Росії, негайно звільнити їх і забезпечити повернення в Україну», — зазначено в офіційному коментарі українського зовнішньополітичного відомства. Учора в Донецьку Ростовської області РФ тривало судове засідання, на якому адвокати Надії Савченко представили  свідків захисту, що  вичерпно доводять алібі українки.

«Після представлення і половини тих документів, що зібрав захист, Савченко мали б звільнити від кримінального обвинувачення негайно», — наголосив один з її  захисників Марк Фейгін у Твіттері.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua