"Суддя вирішила, що чоловік оббріхув своїх катів"

Євген ЛОГАНОВ
2 березня 2016

Більше року слухалася у Вільнянському райсуді Запорізької області кримінальна справа, порушена проти трьох колишніх працівників райвідділу міліції, які катували двох місцевих жителів, що було доведено як на попередньому, так і судовому слідстві. А завершилося це судове слухання умовним терміном покарання для усіх трьох «перевертнів у погонах», бо, на думку судді, підсудні селяни оббрехали служивих, розповідаючи про звірячі їх побиття у райвідділі та лісосмузі. Довго постраждалі, обвинувачення оскаржували це рішення в апеляційних інстанціях і от, нарешті, завдяки принциповій позиції прокуратури, попередні рішення у цій резонансній справі скасовані. Вищий спецсуд призначив новий її розгляд в суді першої інстанції. Тож Вільнянський райсуд знову, вже в новому складі, проведе слухання цієї справи.

Ще в січні 2013 року міліціонери незаконно вдерлися в домівку одного з постраждалих і на очах у дітей застосували до батька фізичну силу. Відтак вони періодично доставляли двох чоловіків до райвідділу і катували, вимагаючи зізнатися їх у вчиненні крадіжок. Обом потерпілим завдали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості, при цьому один з них втратив селезінку. Досудове слідство щодо працівників правоохоронних органів проводила прокуратура Запорізької області, направивши до суду обвинувальний акт за «катування, вчинене за попередньою змовою групою осіб» (ч.2 ст.127 КК України), «перевищення влади, службових повноважень, що супроводжувалося насильством за відсутності ознак катування, вчинені за попередньою змовою групою осіб» (ч.2 ст.28 ч.2 ст.365), «перевищення влади, службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки, вчинені за попередньою змовою групою осіб» (ч.2 ст.28 ч.3 ст.365) і «порушення недоторканості житла, вчинене групою службових осіб» (ч.1 ст.28 ч.2 ст.162 КК України).

А рік тому Вільнянський райсуд визнав міліціонерів винними в порушенні недоторканості житла та перевищенні влади, що супроводжувалось насильством та незаконним утриманням одного з потерпілих у приміщені райвідділу, призначивши підсудним від трьох до п’яти років позбавлення волі. При цьому суд, повторюся, звільнив їх від відбування покарання з випробуванням терміном два роки. Тобто, залишив «перевертнів» на волі, позбавивши їх на цей строк права обіймати посади в правоохоронних органах та спецзвання. При цьому суддя виправдала дії підсудних, спрямовані на перевищення влади, службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді втрати одним з потерпілих селезінки. Виправдав суд і катування обох потерпілих та спричинення їм тяжких тілесних ушкоджень (ч.2 ст.28 ч.3 ст.365, ч.2 ст.127 КК України). Своє рішення суддя мотивувала тим, що, на її думку, потерпілі дали неправдиві показання на дії правоохоронців.

Невдовзі Запорізький апеляційний суд залишив вирок райсуду в силі. З цим знову ж таки не погодилася облпрокуратура та подала касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ. Відтак спецсуд скасував судові рішення з призначення умовного покарання колишнім працівникам міліції, задовольнивши касаційну скаргу обвинувачення. Вищий спецсуд призначив новий її розгляд в суді першої інстанції в новому складі. Остаточні результати резонансної справи ми повідомимо додатково.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua