"Судова реформа за європейськими стандартами"

Євген ЛОГАНОВ
2 квiтня 2016

Запоріжжі відбувся українсько-німецький семінар з питань адміністративного судочинства у межах співпраці Вищого адміністративного суду України з німецьким Фондом міжнародного співробітництва.

Голова Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло у вітальній промові зазначив, що проблема реформування судової влади у контексті конституційної реформи  — це головне питання сьогодення. Вона має бути виваженою та передусім забезпечувати доступність та ефективність правосуддя. Проте наразі законодавчі ініціативи щодо реформування судової системи переважно не враховують наслідки та доцільність впровадження тих чи тих новацій. Поза увагою законодавців залишається те, що самі лише структурні перетворення не можуть якісно поліпшити ефективність правосуддя. На думку Олександра Нечитайла, реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів забезпечить практичну реалізацію принципів верховенства права і права кожного на справедливий розгляд його справи незалежним судом.

Мета судової реформи в нашій країні — надати громадянам України право на чесний та незалежний суд. Люди чекають від влади змін в юридичній системі, які стануть першим поштовхом у розвитку економічної та соціальної сфер життя громадян.

За словами президента Вищого адміністративного суду та Конституційного Суду землі Рейнланд-Пфальц (ФРН) Ларса Брокера, ключове завдання семінару полягає у виробленні механізму реалізації судової реформи в Україні й адаптувати його до європейських стандартів.

Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак висловив сподівання, що перший українсько-німецький семінар з питань судочинства у Запоріжжі започаткує конструктивний, професійний діалог між експертами двох країн у цій галузі й допоможе напрацювати практичні механізми реалізації судової реформи, якої нині гостро потребує українське суспільство.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua