"Сухотам ставлять заслін"

Олена ОСОБОВА
11 грудня 2012

ВХОДИНИ. На Луганщині відкрито другу чергу Слов’яносербської обласної протитуберкульозної лікарні.

Комплексний підхід до лікування туберкульозу в області дає позитивний результат. Показники захворювань на сухоти з появою першої черги лікарні знизилися майже вдвічі й досягли показника передепідемічного 1999 року. З відкриттям другої черги обласного туберкульозного диспансеру в комплексі додалося ще 55 місць. Загальна кількість ліжок у закладі — майже 300. Це один із найсучасніших центрів  лікування туберкульозу в країні. Обладнання коштує понад 4,5 млн грн.

«Створено всі умови для лікування хворих із відкритою туберкульозною формою, для пацієнтів, які належать до групи мульти- та хіміозістентних хворих. Нашій області потрібно ще 3—4 роки, щоб  зняти проблему поширення сухот. Нині в області лише 24 дитини, які хворіють на туберкульоз, а з 3600 дорослих хворих більш як тисяча одужують», — розповів начальник облуправління охорони здоров’я Павло Малиш.

За його словами, рішення винести спеціалізовану лікарню за межі населених пунктів у фактично санаторну зону було абсолютно правильним.

«На одній території  зосереджено все, що потрібно для надання допомоги таким хворим. Навіть очисні споруди унікальні. Тут застосовують спеціальні бактерії, які очищають стоки. Тож нічого небезпечного для  довкілля лікарня не скидає».

У цьому році на утримання медзакладу з обласного бюджету виділено 8 млн грн. Заплановано  відкриття третьої черги диспансеру. Вона буде особливою. Адже її палати прийматимуть пацієнтів, які, крім сухот, страждають ще й на СНІД. Крім того, у подальшому  розглядатиметься питання про будівництво четвертої черги лікарні для лікування засуджених та осіб, які перебувають під вартою.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua