"Сумщина наближається до Польщі"

Олександр ВЕРТІЛЬ
20 травня 2016

У Сумах відбувся представницький міжнародний інвестиційний форум «Сумщина-Invest-2016. Україна — Польща: інвестиції, розвиток, партнерство», ініціювали який Міжнародна торгова палата ICC Ukraine, її регіональне представництво в Сумській області, обласна та міська влада.

Як зазначали представники влади, такий захід — чудова можливість презентувати економічний потенціал області, знайти нових європейських партнерів, показати Сумщину як перспективний інвестиційний регіон. Адже тут динамічно розвивається сільське господарство, наука, IT-технології, інші галузі та сегменти народногосподарського комплексу.

У роботі форуму взяли участь представники Консульства Республіки Польща в Харкові, польських та сумських компаній і підприємств, науковці, керівники адміністрації Люблінського воєводства та міста Любліна.

За словами керівника регіонального представництва ICC Ukraine в Сумській області Володимира Демури, захід виправдав усі сподівання. Адже вдалося надати нового імпульсу співпраці між Сумщиною та Польщею.

Окрім презентації економічного потенціалу та інвестиційних можливостей області, учасники форуму взяли участь у двох паралельних сесіях, на яких напрацювали алгоритм подальших партнерських зв’язків. До того ж делегація з Польщі ознайомилася з роботою промислових підприємств слобожанського краю — ТОВ «Керамейя» і «Горобина», АТ «Технологія».

І до цього сумський край успішно співпрацював із польськими партнерами. Зокрема нині успішно діють до двох десятків угод і договорів про торгово-економічну, науково-технічну та культурну співпрацю між адміністративно-територіальними громадами.

Торговельні зв’язки розвиваються динамічно. Протягом минулого року торгівля між Сумщиною і Польщею сягнула майже 33 мільйонів доларів, що на 11,7 відсотка перевищує показник 2014-го. Попередні цьогорічні результати також фіксують збільшення асортименту як імпортованих, так і експортованих товарів.

Віднедавна активізувалася співпраця у галузі місцевого самоврядування. Фундація менеджерських ініціатив міста Любліна спільно із Сумською міською радою працюють над проектом «Український самоврядно-громадський стандарт», а спільно із представниками Березівської об’єднаної територіальної громади Глухівського району розробляють стратегію української адміністрації майбутнього. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua