"Сумщина примножує долар до долара"

Олександр ВЕРТІЛЬ
20 червня 2012

ІНВЕСТИЦІЇ. Нинішній рік для економіки Сумщини доволі ефективний і результативний. Лише за І квартал в область надійшло понад 360 мільйонів доларових інвестицій, що значно більше, ніж у попередні роки.  Ця позитивна динаміка зберігається та примножується і в ІІ кварталі. За темпами приросту іноземних капіталовкладень Сумщина сьогодні серед лідерів в Україні.

Як повідомив перший заступник голови Сумської облдержадміністрації Віктор Чернявський, із регіоном найактивніше співпрацюють компанії Кіпру, Нідерландів, Великобританії, Франції, Віргінських островів. Вони реалізують низку масштабних проектів з виготовлення шоколадної та молочної продукції, виробництва будівельних, керамічних матеріалів, закупорювальних засобів тощо.

Значна їх частина зосереджена на виробничих площах індустріального парку «Свема», що в Шостці. Сьогодні тут працюють понад 30 підприємств, які пропонують ринку продукцію з пластмаси, деревини, нетканих і текстильних матеріалів. Незабаром португальська компанія відкриє логістичну базу й виготовлятиме кабелі та провідникову продукцію, а китайські інвестори розпочнуть випускати тару для фасування гербіцидів.

Cтабільно з інвестиційними проектами і в обласному центрі. ВАТ «Фармак» успішно освоює майже $15 млн на випуску активних фармацевтичних інгредієнтів, що експортуються до Росії, США, країн Східної і Західної Європи. А колектив ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш» розпочинає спорудження першої черги нового ливарного цеху вартістю $90 млн, де буде створено 200 робочих місць.

Істотне оновлення передбачається у флагманів вітчизняного машинобудування та хімпрому — колективів СНВО імені Фрунзе та ПАТ «Сумихімпром». Фрунзенці вкладуть $10 млн у масштабну модернізацію виробничих потужностей, а хіміки збудують сучасний сірчанокислотний цех потужністю 750 тис. тонн. Тут одержать високооплачувану роботу 60 сумчан.

За підрахунками спеціалістів, для області нинішній рік може стати рекордним. Передбачається, що загальний обсяг інвестицій становитиме не менш ніж $650 млн.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua