"Сумщина видобуватиме торф"

Олександр ВЕРТІЛЬ
5 сiчня 2013

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. На Сумщині взялися за розроблення і видобуток природного торфу, що стане альтернативою блакитному паливу. Про це повідомив заступник голови Сумської облдержадміністрації Ігор Яговдик. За словами посадовця, область традиційно багата на цей вид дешевого палива. На території краю нараховується близько 90 родовищ загальною площею 23,5 тисячі гектарів, що містять орієнтовно 76 мільйонів тонн теплотворних копалин.

Однак не торфом єдиним розраховують опалювати заклади бюджетної сфери. Дедалі активніше використовують такі види альтернативного палива, як брикети і пелети з тирси та відходів зерновиробництва, дрова та вугілля. Нині, наприклад, із 768 котелень бюджетної сфери 405 працюють на твердому паливі, в тому числі цього року від природного газу відмовилися більш як у 20 закладах.

У тому, що Сумщина має всі передумови для поступового переходу на опалювальну альтернативу, свідчать вісім масштабних проектів загальною сумою 39 мільйонів, що нині реалізуються в рамках «зелених інвестицій». Окрім цього, до Державного агентства екологічних інвестицій подано 72 проекти загальним кошторисом 212 мільйонів гривень з утеплення фасадів, покрівель, заміни вікон і дверей тощо.

Вже у 2012-му, порівняно з 2011-им, заощаджено майже 10% природного газу. Таким чином до 2015-го Сумщина має всі шанси і можливості вийти на заплановані рубежі: порівняно з 2008 роком зменшити обсяги його споживання  щонайменше на третину.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua