"Сумські машинобудівники — бійцям АТО"

Олександр ВЕРТІЛЬ
12 травня 2016

У рекордно стислий термін робітники Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання  модернізували черговий бронетранспортер для бійців АТО. Цю роботу, як і решту, для захисників виконали в межах шефської допомоги.

За словами директора з виробництва Олега Парфененка, заводські служби працювали в тісній взаємодії і максимально «запаралелили» всі процеси. Водночас спеціалісти розробляли конструкторську документацію, підбирали необхідні матеріали та докуповували ті, яких не було на складах підприємства. За прохідну БТР виїхав рівно через 10 днів після отримання відповідного листа військовиків.

Відремонтований сумськими машинобудівниками БТР уже на передовій. Фото надане прес-центром Сумського НВО

Головна особливість виконаного завдання — встановлення протикумулятивних екранів. Як пояснює начальник відділу металоконструкцій та спецобладнання спеціального конструкторського бюро Сергій Дінігуб, робітники вже неодноразово проектували захисні конструкції для БРДМ, а ось на бронетранспортер розробляли вперше.

Вихідних даних — нуль, тож довелося промацати кожен сантиметр машини, щоб підготувати креслення. Проте встановлені решітки — надійні й маневрені. Під час руху вони щільно притискаються до бортів БТР, а  в бойових умовах розкладаються так, щоб забезпечити максимальний захист екіпажу. Тож військові повністю задоволені отриманою технікою.

Як повідомив прес-центр підприємства, ПАТ «Сумське НВО» постійно допомагає захисникам України. На військові потреби передано понад 30 одиниць автопарку, які ремонтують власним коштом. На шефських засадах відновлюють і спецтехніку, зокрема БРДМ, БТР, «гради». Виготовлено чималу кількість пічок-буржуйок, різні види металевих та дерев’яних конструкцій, на які є попит.

Упродовж останніх 15 років підприємство шефствує над Сумським прикордонним загоном, а з початком воєнних дій на сході посилило допомогу. Машинобудівники закупили і передали охоронникам державного кордону меблі, матраци, подушки, постільну білизну, інструменти, комп’ютери, обладнання для блокпостів, бліндажів тощо.

Не залишилися осторонь заводчани, коли розпочалося народне будівництво військового містечка поблизу села Стецьківка під Сумами. На благодійних засадах робітники капітально відремонтували і оснастили перший поверх однієї зі споруд загальною площею 520 квадратних метрів, котрий функціонуватиме як їдальня.

Підприємство надає також фінансову допомогу на лікування поранених бійців, закупівлю військового спорядження, своєчасно виплачує середню зарплату мобілізованим співробітникам, а також мінімальний заробіток сім’ям загиблих заводчан — воїнів АТО. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua