"Супутник NASA Terra зняв розростання китайського секретного об'єкту"

24 квiтня 2012

СПОСТЕРЕЖЕННЯ. Супутник NASA Terra зафіксував зростання китайського секретного об'єкта – рудника Баян-Обо – протягом п'яти років, передає ТСН з посиланням на NEWSru.com.

На цьому руднику видобувають рідкоземельні метали – тільки в 2008 році Китай поставив на світовий ринок 139 тисяч тонн лантану, церію, ітербію та інших металів, а це 97% від світового виробництва рідкоземельних металів.

При цьому один тільки Баян-Обо забезпечує близько половини світових поставок всіх 17 видів рідкоземельних металів.

Як видно з супутникових знімків цього об'єкта, зроблених в 2001 і 2006 роках, рудник продовжує розростатися. При цьому, за даними Геологічної служби США (USGS), якщо в 2001 році в Китаї було вироблено близько 81 тисяча тонн рідкоземельних металів, то до 2006 року ця кількість збільшилася до 120 тисяч.

Безумовно, така інтенсивна експлуатація земель і гірничодобувна діяльність сильно впливають на навколишнє середовище: за підрахунками фахівців організації Chinese Society of Rare Earth, від 9600 до 12000 кубічних метрів промислових викидів, що містять пил, плавикову кислоту, діоксид сірки та сірчану кислоту , викидаються при видобутку кожної тонни рідкоземельних металів.

Крім того, при цьому виробництві утворюється близько 75 кубічних метрів кислих стічних вод і близько тонни радіоактивних залишків і відходів.

Рідкоземельні метали (скандій, ітрій і ще 15 елементів, найпоширеніший з яких – церій) незамінні у виробництві сучасної електроніки.

У 2010 році Китай скоротив квоту на експорт рідкоземельних металів, тим самим підвищивши ціни на окремі компоненти високотехнологічних виробів, іноді на сотні, а то й на тисячі відсотків. Перед цим, скориставшись багатими родовищами цих речовин і дешевою робочою силою, Китай знизив ціни на рідкоземельні метали до такого рівня, то майже весь їхній видобуток в інших країнах припинився, не витримавши конкуренції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua