"Сусіди разом охоронятимуть кордон"

4 грудня 2015

Протистояти терористичним організаціям, нелегальній міграції та контрабанді необхідно спільно. Керівники прикордонних відомств України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії зустрілися у Львові й підписали комюніке про взаємодію в охороні кордонів.

Голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко розповів, що його підлеглим доводиться стикатися з новими, нестандартними способами нелегального переходу через кордон та перевезення контрабанди. «Для переправи нелегальних мігрантів і контрабанди через кордон України з країнами ЄС порушники почали використовувати малі та безпілотні літальні апарати», — сказав Віктор Назаренко. Одна з головних проблем, що нині постала перед прикордонниками, — як стримати потік нелегальних мігрантів із Близького Сходу. І якщо торік їхня кількість відповідала звичним показникам, то цього року вона суттєво зросла, передусім на українсько-угорському кордоні.

За словами заступника начальника угорської поліції Жолта Халмоші, досі український напрямок не був основним для нелегальних мігрантів, які прямують до країн Євросоюзу. Проте його відомство прогнозує, що незабаром ця ситуація може змінитись: нелегальні мігранти, прямуючи в Угорщину, спочатку долатимуть територію Росії, а потім можуть їхати через Україну. Саме тому Будапешт готовий ділитися з українцями своїм досвідом у розв’язанні проблеми нелегальних мігрантів. Угорщина вже гостро відчула її, оскільки останнім часом її кордон перетнуло близько 390 тисяч нелегалів.

Тому українські прикордонники спільно зі своїми європейськими колегами мають намір збільшити кількість пунктів пропуску, на яких вестимуть спільний контроль. Наразі чотири таких спільних ПП з Польщею та ще чотири — з Молдовою.

Олександр СИНЦОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua