"Суспільний менталітет заважає українцям бути успішними в бізнесі"

25 жовтня 2011

ПІДПРИЄМНИЦТВО. Розвитку підприємництва, малого й середнього бізнесу в Україні передусім заважає менталітет суспільства, вважає президент Торгово-промислової палати Італії в Україні Maуріціо Карневале. Таку думку він висловив у розмові з журналістами «Української газети в Італії».

«Справа не тільки у недосконалості українського законодавства. Не можна усю вину покладати на уряд, справа у суспільному менталітеті. Українці багато говорять про лобіювання, але не займаються ним. Люди, які вирішили присвятити себе підприємництву і бізнесу, мають менше думати про особисту вигоду, а мислити більш глобальними категоріями. Я впевнений, що це принесе більший прибуток та кращі результати», - зазначив Maуріціо Карневале.

За його словами, за 20 років незалежності Україна мала б уже перейти на інший рівень управління бізнесом. Підприємці мають можливість переймати європейський досвід, зокрема, беручи участь у бізнес-форумах, запрошуючи закордонних спеціалістів, підвищуючи кваліфікацію персоналу, зазначив він. Це - дорого, але дуже ефективно.

Україна постачає в Італію передусім сировину та дешеву робочу силу, проте вона може дати й мати набагато більше. «Звичайно, вона відстала у технологічному розвитку років на 20. Але ці 20 років - не століття. Їх можна надолужити», -  підкреслив М.Карневале.

За спостереженнями президента торгово-промислової палати, українські партнери не готові вкладати гроші у довготривалі проекти. Вони не хочуть мати яйце сьогодні, а курку - завтра, як кажуть в Італії, вони хочуть мати курку сьогодні. Підприємці зазвичай не працюють над розвитком свого бізнесу, вони беруть на себе роль «нових багатіїв», проводять час на курортах, а ведення справи передають директору чи управителю.

На думку Карневале, українці повинні зрозуміти, що легальне ведення бізнесу є вигідним. В Україні невисокі податки порівняно із Італією. Але якщо ніхто не платить податки, як можна вимагати підтримки від держави?

З огляду на те, що в Італії зараз затяжна економічна криза, може статися так, прогнозує президент ТПП, що італійському бізнесу доведеться шукати порятунку в Україні.

«Хотів би також кинути камінь в город італійських підприємців, - говорить Maуріціо Карневале. - Часто вони сприймають Україну, як країну, де панує рекет, або країну красивих жінок. Насправді Україна дає багато інших можливостей. Незрозуміло, чому італійці бояться рекету, якщо саме Італія породила мафію і імпортувала її по усьому світі. Я живу у Львові, багато подорожую по усій країні, добре знаю її специфіку. Переконаний, що в України є майбутнє».

УКРІНФОРМ

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua