"Сувенір на згадку"

Наталка ЩЕРБАНЬ
11 травня 2012

ВЛАСНА СПРАВА 

Відкривати її ніколи не пізно
 

Якби ще півтора року тому харків’янці Світлані сказали, що невдовзі вона відкриє власну справу, жінка подумала б: «Без досвіду, без грошей — це неможливо!» Ким завгодно, а ось приватним підприємцем ніколи себе не уявляла.

За освітою біолог, вона розпочала трудову діяльність у школі. Але так сталося, що улюблену професію довелося покинути й шукати іншу. На той момент підвернулося вакантне місце в одній невеличкій приватній крамничці з продажу сувенірів.

— Ось так потрапила у торгівлю, — ділиться з кореспондентом «УК» Світлана. — Для мене робота була зовсім новою. Та я швидко освоїлась і вже через короткий час почувалася ніби риба у воді. Поступово збиралося коло постійних покупців. З’явилася впевненість.

Господиня магазину нерідко бувала у роз’їздах, і левова частка роботи лягала на плечі Світлани та її напарниці. Треба було постійно стежити за товаром. Щоб приваблювати покупців, доводилося вивчати на ринку сувенірної продукції нові й модні тенденції…

Вісім років простояла Світлана за прилавком, коли господиня повідомила, що переїжджає на постійне місце проживання у іншу країну і магазин, звісно, продає. Мовляв, шукайте нову роботу. Легко сказати, та зовсім нелегко її знайти. Особливо коли ось-ось п’ятдесят. А сьогоднішні роботодавці надають перевагу молодим працівникам до 30—35 років.

— Я всерйоз замислилася над тим, що робитиму далі, — продовжує Світлана. — Шукати щось інше і починати все спочатку?.. Тоді й з’явилася карколомна думка придбати магазин.

Непросте рішення приймали усією сім’єю. І гроші збирали, як кажуть, усім миром. Юридичний бік справи взяв на себе чоловік. І якби не підтримка родини, навряд чи зважилася б самотужки розпочати бізнес, та ще й з нуля.

Уже рік Світлана — повноправна власниця магазину подарунків. Втілює у життя свої оригінальні ідеї щодо розширення асортименту. Стала у пригоді й творча майстерність: чимало цікавих сувенірів виготовляє власноруч. Регулярно відвідує виставки, де представляють новинки сувенірної продукції. Загалом «крутиться», як може.

— У наших ринкових умовах усім важко. Не витримуючи конкуренції, багато підприємців закривають бізнес. Найбільше, що заважає у роботі, — податкові реформи, звіти, одне слово, паперова рутина, яка забирає багато часу і псує нерви. Надихає те, що відкрита справа працює на мою сім’ю, і здаватися я не збираюся. Наприклад, зараз готуємося до Євро. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua