"Свинячі перегони по-одеськи"

Іван ШЕВЧУК
28 сiчня 2012

ДІЙСТВО.  Чому рік Дракона в одеському зоопарку вирішили вшанувати перегонами симпатичних свинок — однозначної відповіді немає. Замість неї тільки маса позитивних емоцій від споглядання кумедних та милих тваринок, що в гонитві за мискою тюльки, самі того не підозрюючи, виборювали звання чемпіона. А потім стримано, без свинства, випрошували у дітвори кукурудзяні палички, яблука та інші ласощі.

А ще ці пані дають лапу і подають голос. Фото автора

То чому ж саме свинкам така шана? Автор ідеї, заступник директора зоопарку Ігор Бєляков, визнає і патріотичну складову веселого дійства: свиня ж бо для нашої країни — тварина особлива. Щоправда, учасниками перегонів були не ті паці, яких ми можемо уздріти на селянських обійстях, а значно мініатюрніші — індокитайські вислочереві свинки.

Найпрудкішим з-поміж них виявився кабанчик на прізвисько Дюк. Він був тут не лише єдиним представником чоловічої статі, а й єдиним невагітним учасником забігів: обидві суперниці Дюка — льошки Олівія та Василиса —чекають на потомство. Втім, як запевнив завідувач секції молодняку і приручених тварин Геннадій Казаков, участь у перегонах для майбутніх матусь не була обтяжливою — надмірних фізичних зусиль від них ніхто не вимагав, а рух для тваринок є корисним у будь-якому стані.

Запорукою чіткого проведення перегонів працівник зоопарку вважає дресуру. Не те, щоб свинок вчили якимось особливим фокусам — тут зоопарк, а не цирк, — але тварини привчені не боятися людей та бігати вздовж огорожі. Хоча їхній освітній потенціал є значно більшим, зауважує Геннадій Казаков: «Вони чудово навчаються, можуть давати лапу й подавати голос, знають своє місце».

Завідувач наукового відділу зоопарку Ольга Павлова каже, що індокитайські свинки є значно охайнішими за мешканців наших свинарників — на батьківщині їх тримають як домашніх тварин, на кшталт котів чи собак. Втім, науковець вважає, що річ тут не в якихось особливих інтелектуальних чеснотах індокитайських свинок, а в принципово інших умовах їхнього утримання. Буття визначає свідомість не тільки в людському суспільстві.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua