"Світ засуджує ядерні ігри КНДР"

Ганна РОМАШКО
13 лютого 2013

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

УСУПЕРЕЧ. Північна Корея заявила у вівторок про успішне проведення підземного ядерного вибуху, вказавши, що була випробувана не просто ядерна бомба, а мініатюрний ядерний заряд підвищеної потужності. Принаймні геологічна служба США оцінила магнітуду поштовхів під час вибуху в 4,9 бала, і це змусило світову спільноту одностайно засудити дії КНДР і пригрозити їй новими санкціями Ради Безпеки ООН.

Різко розкритикував дії КНДР і президент США Барак Обама. Він, зокрема, обіцяв посилити координацію із союзниками для вжиття жорстких заходів щодо цієї країни. «Ядерні і ракетні програми Північної Кореї являють собою загрозу для національної безпеки США і всього світу. США зберігають пильність перед обличчям провокацій з боку КНДР і твердо прихильні до виконання оборонних зобов’язань стосовно союзників у регіоні», — йдеться в заяві американського лідера.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун визнав ядерне випробування КНДР порушенням резолюцій Ради Безпеки і знову закликав Пхеньян переглянути свій курс і працювати над денуклеаризацією Корейського півострова. Із засудженням дій КНДР виступила і Японія, а армію сусідньої Південної Кореї приведено в стан підвищеної бойової готовності.

Україна також засуджує ядерні випробування КНДР. Про це повідомив учора на брифінгу виконуючий обов’язки директора департаменту МЗС з інформаційної політики Євген Перебийніс.   

Дехто з експертів припускає, що  рішення про проведення ядерних випробувань приймали з метою поліпшення ситуації всередині країни і зміцнення становища глави держави — Кім Чен Ина.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua