" Світанок зустрічайте з китайським ліхтариком"

Олена ОСОБОВА
12 лютого 2013

СВЯТО

Луганський Інститут Конфуція відзначив початок року за місячним календарем

Театральна постановка «Святкування Нового року» та поетично-музичний номер «Згадуючи Цзяннань» у виконанні студентів із Китаю «перенесли» українців до Піднебесної. Та не абикуди, а в історичну область, яку вважають у Китаї справжнім земним раєм. Адже головна новорічна традиція — подорож додому і зустріч із рідними. Хоча б віртуальна.

Але й гості прийшли на свято «озброєними». Китайських студентів (їх у Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка — майже 300 чоловік) вітали співаки інструментального колективу з Сербії (керівник — заслужений діяч мистецтв України Юрій Калашников) і представники Всеукраїнської асоціації традицій та культури Китаю «Чжен Гунфу» з Вінниці. Вінничани показали спеціально підготовлений номер ушу. Їх пов’язують з Інститутом Конфуція уроки китайської мови. Навчання здійснюють по скайпу. Але живу подяку за успішне освоєння знань ушуїсти привезли на схід України особисто.

Як зазначає методист Інституту Конфуція Оксана Миненко, кількість бажаючих освоїти китайську мову і дізнатися про традиції східної країни помітно зростає. Рік тому навіть сформовано групу з дітей 5-річного віку, котрі, як уже показав час, успішно освоюють мову й ієрогліфи. А ось найстаршому луганчанину, який узявся за цю нелегку роботу, — вже за 60.

Китайські й луганські студенти добре розуміють: як рік зустрінеш, так і житимеш, тож святкують весело.
Фото надане прес-службою Луганського національного університету

Зростає й кількість людей, які із задоволенням переймають новорічні традиції великого східного народу. Готують китайські пельмені — маленькі й округлі, що нагадують срібні монетки, — символ прийдешнього багатства. В новорічну ніч їх потрібно готувати і їсти всією родиною. Діти в цей день отримають довгоочікувані червоні конвертики із грошима на щастя. Їх дарують батьки, бабусі й дідусі наймолодшим у родині, аби захистити від злих духів. Обов’язкова лотерея кожному віщує найкращі побажання та прогнози.

«Луганські» китайці влаштували своє свято 8 лютого, аби саме новорічну ніч провести біля телевізора, спостерігаючи за прямою трансляцією з батьківщини. А от їхні родичі на іншому кінці материка мали змогу переконатися, що діти святкують в атмосфері дружелюбності й урочистості: щоб висвітлити програму луганського новорічного святкового концерту у випусках новин, у концертній залі вишу працював представник каналу CCTV China Central Television — центрального телебачення Китаю. І йому теж сподобалася пісня «Одна калина», яку задушевно виконала старшокурсниця Гай Цяньцю.

Заради діалогу культур приїжджають в Україну китайські студенти, а на схід вирушають учитися луганчани. І тепло дружби наближає найкращу пору року — весну, адже китайські новорічні свята називають Святом весни, які починають «світанок нового року».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua