"День народження Чингіза святкуватимуть двічі"

Світлана ГАЛАУР
8 липня 2011

КАРДІОХІРУРГІЯ

У Харкові  зробили унікальну операцію на серці новонародженій дитині

Сьогодні маленький пацієнт Інституту невідкладної хірургії, якому виповнилося усього місяць, почувається добре.  Він спить, їсть і не вередує. Від своїх ровесників відрізняється лише серцем, яке має гіпоплазію лівих відділів. Їх майже взагалі немає, тому працює лише права половина.

 «Якби маленькому Чингізу вчасно не зробили операцію», — каже  хірург Ольга Бучнєва, яка оперувала малюка, — шансів на життя у нього не було б».

А Надія Блажей, мати немовляти, говорить, що їхня сім’я  відзначатиме  тепер день народження  сина двічі, оскільки у день операції він народився вдруге.

Таку патологію серця в немовлят   сьогодні виявляють ще в утробі матері, наслідки її, зазвичай,  — смертельні. Позбавитися проблем в роботі найважливішого органу можна лише за допомогою хірургічного втручання.

Медики наголошують: операція Норвуд, це офіційна її назва, найважча у кардіохірургії. Рік тому в Києві була зроблена перша така операція вдало. Тепер у Харкові — друга. А за кордоном подібні хірургічні втручання  врятували життя понад тисячі малюків. В Україні, за словами лікарів, щорічно народжується близько двохсот дітей з такою патологією.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua