"«Світлофор» для шахти"

Олена ОСОБОВА
7 грудня 2012

ДОСВІД

На Луганщині поліпшується безпека праці гірників

Протягом минулого року в краї рівень смертельного травматизму зменшився на 47%, на 24% знизились і показники загального травматизму.  «Це найвищий результат за динамікою зростання безпеки праці цього року», — заявив голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва.

На його думку, таких результатів вдалося досягти саме завдяки поєднанню зусиль з обласною владою.

У рамках угоди створено Програму поліпшення стану безпеки, охорони праці на підприємствах регіону. Визначено 22 найбільш актуальних для області питань зі сфери промислової безпеки та охорони праці, які потребують оперативного втручання. Серед них зокрема робота із запобігання несанкціонованої розробки надр.

Малі шахти Олександр Хохотва називає «головним болем». «Їх будують за примітивними проектами примітивним способом. Це скоріше нори. Назвати їх підприємством дуже важко. Жодних умов для працівників, навіть не всі укладають угоди з воєнізованою державною гірничорятувальною службою», — гарячкував голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України.

Здоров’я шахтарів залежить від якості охорони їх праці. Фото УНIAН

Представники ОДА, які брали участь у нараді, також вважають проблему чи не найактуальнішою. Рівень травматизму саме на малих шахтах значно вищий, ніж на великих вугільних підприємствах області та становить 10,5% загального травматизму.

Але у розв’язанні проблеми шахтної безпеки в області зроблено чимало. За словами голови Держгірпромнагляду, вже в середині 2013 року в Луганську запрацює Всеукраїнський центр комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості. Він опікуватиметься ситуацією на шахтах усієї країни. Для його створення держава вже надала понад 30 млн грн.

«Підготовкою кадрів в Україні сьогодні мало хто займається, як правило, її ведуть самі підприємства. Тому аби уникнути аварій, ми підключаємо  систему автоматизованого керування гірничими машинами й технологічними комплексами (УТАС). Така система не дозволить людині зробити помилку.  Наше завдання — всі шахти перевести на таку систему. Центр управління з Луганська стежитиме за диспетчерами всієї України», —розповів Олександр Хохотва. За його словами, система працюватиме, як світлофор. Зелений режим означатиме, що все гаразд, жовтий — ненормальну динаміку, червоний  умикатиметься тільки тоді, коли люди не реагують на попередження. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua