"Свіжі яблука до Першотравня"

Світлана ІСАЧЕНКО
13 березня 2012

САДІВНИЦТВО. В сучасних фруктосховищах «Сварогу» плоди й навесні — як щойно зірвані. Буковина завжди славилася розкішними садами. Щорічно в області висаджується до 800 га нових, а виробництво плодів зростає на 10–15%. Зокрема завдяки вітчизняній багатопрофільній аграрній корпорації «Сварог Вест Груп», що господарює на землях Сокирянського та Хотинського районів, забезпечуючи робочими місцями понад тисячу краян. 

— За садівництво ми взялися не так давно, проте розвиваємо його динамічно, цілеспрямовано і продумано, — розповідає голова правління корпорації Андрій Гордійчук. — Новітні технології, запозичені в європейських країнах, інвестиції та державна фінансова підтримка в поєднанні з родючими землями, сприятливим кліматом, досвідом і працелюбством наших спеціалістів роблять цю галузь перспективною та рентабельною…

Серед останніх технічних новинок, приміром, які дають змогу корпорації утримувати провідні в країні позиції за виробничими показниками у садівництві, — придбана нещодавно в Австрії метеостанція. За її допомогою ведеться постійний клімат-контроль, відповідно до результатів якого розробляються ефективні агротехнічні заходи. Стандартизацію продукції згідно із замовленням (а це важливий етап у співпраці з покупцями) забезпечує голландська оптична сортувальна лінія — найновіша в Європі й одна з небагатьох в Україні. До речі, майже 40% плодової продукції прямує на експорт.

Торік у «Сварог Вест Груп» зібрали 7 тис. тонн яблук, груш і слив. Більша частина врожаю зберігається у двох сучасних фруктосховищах з регульованим газовим середовищем. У планах цього року — ввести в експлуатацію ще два нових фруктосховища загальною потужністю у 4 тис. тонн одночасного зберігання врожаю. Звідси протягом року постачатимуться на ринок фрукти преміум-сегменту — свіжі та екологічно чисті, оскільки для підживлення дерев в корпорації застосовують як сучасне біодобриво біогумус («Сварог» активно працює і в тваринництві, обробляє ріллю під зернові).

 — Ми ставимо за мету не тільки розвивати сучасне виробництво високоякісної сільськогосподарської продукції, а й прагнемо там, де працюємо, розбудовувати процвітаючі села, — говорить Андрій Гордійчук. — Підтримуємо сільські громади у сферах освіти, медицини, благоустрою, спорту, не залишаємось осторонь їхніх громадських ініціатив. Соціальні інвестиції — вагома складова стратегії розвитку нашої корпорації.

Благодійна програма «З людьми і для людей», яка діє з 2006 року, саме й започаткована для системної фінансово-матеріальної підтримки сільських громад наших базових областей — Хмельницької та Чернівецької. Торік ми спрямували 5 млн грн на реалізацію соціально вагомих проектів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua